Buitenland

Nederlandse ouderen trekken naar Suriname

foto: Sam Jonesfoto: Sam Jones
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse ouderen trekken naar Suriname

Nederlandse ouderen in Suriname: is het een tweede leven met nieuwe ervaringen of juist valt het leven daar erg tegen? Verslaggever Sam Jones maakt een portret van de Nederlandse Corry, die al vijftien jaar in Suriname woont.

Hotel de botel

Corry Vonk is 61 jaar en woont al 15 jaar in Suriname. In de Surinaamse jungle wordt ze verliefd op de bootsman Haidy Eduards. Ze bouwen samen een huis én een hotel, Hotel Botopasi. Ze vernoemen het hotel naar het dorp waar Haidy vandaan komt aan de overkant van de prachtige Boven-Suriname rivier.

Corry runt het hotel nu al ruim tien jaar met haar man Haidy, die overigens wel meerdere vrouwen heeft. Geen probleem, vindt Corry, hij had per slot van rekening al kinderen. "Ik dacht take it or leave it", zegt Corry. "Nou, ik heb het genomen."

Nederland is zo slecht nog niet

Liep het nou allemaal op rolletjes de afgelopen jaren? Nee natuurlijk niet. Man-vrouw tegenstellingen, maar ook culturele verschillen. Corry is net terug in haar hotel van een vakantie in Nederland. Ze treft een puinhoop aan, althans dat vindt ze zelf. Manlief en medewerkers valt dat niet zo op, maar Corry wordt er boos om.

Of die keer dat Haidy niet in actie kwam toen er een bosspin in de slaapkamer van een van de toeristen was. "Hoort bij het bos", zei Haidy. Bovendien doen de spinnen in principe niets. Corry kan er ziedend om worden. "Dat pikken toeristen toch niet."

Runnen van een Guesthouse

En toch geniet Corry nog volop in het Surinaamse binnenland, hoewel nu net bekend wordt dat ze het hotel verhuurt aan nieuwe eigenaren. Ze wil nog wel vaak naar het binnenland, maar gaat nu alle energie stoppen in haar Guesthouse 'Corry in Paramaribo', dat ze nu ook al langer dan tien jaar runt. Want weggaan uit Suriname, daar denkt ze niet aan.

Nederlanders in Suriname

In een tweeluik van verslaggever Sam Jones hoort u de verhalen van Corry Vonk (61) die al jaren in de Surinaamse jungle woont en Theo Ruyter (72) die nog niet zo lang geleden geëmigreerd is. Morgen is het tweede deel over Theo Ruyter te horen, rond 10.30 uur op NPO Radio 1.

Oudere Nederlanders 1: Corry

Ster advertentie
Ster advertentie