Buitenland
VPRO

Het wordt tijd dat we actie ondernemen tegen China

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het wordt tijd dat we actie ondernemen tegen China

In het nieuwste rapport van Human Rights Watch wordt de aanval geopend op China. Volgens Human Rights Watch is president Xi Jinping verantwoordelijk voor de meest brute onderdrukking in decennia.

Elk jaar brengt de mensenrechtenorganisatie een rapport uit dat de ontwikkelingen in de wereld onder de loep neemt. Dit jaar vonden zij China zó een belangrijk onderwerp, dat het rapport er voor een groot gedeelte aan gewijd is.

Jan Kooy, werkzaam bij Human Rights Watch, stelt dat het rapport een oproep is voor gezamenlijke actie tegen China. Landen die een goede handelsrelatie hebben met China moeten ook kenbaar maken dat het belangrijk is dat het Aziatische land veel meer moet doen aan de bescherming van mensenrechten, vindt hij.

Het is tijd voor actie tegen China

Censuur

In China worden maatschappelijke organisaties gehinderd, onafhankelijke journalistiek bestaat niet, de vrijheid van mensen in Hongkong wordt ingeperkt en Oeigoeren worden gevangen genomen. Het Chinese volk wordt al heel lang gecensureerd, maar nu probeert Beijing die censuur ook uit te breiden naar de rest van de wereld, aldus het rapport. Overheden en bedrijven die zich hiertegen zouden kunnen uitspreken, doen dat niet.

Oeigoeren

Waar moeten we in de praktijk dan aan denken? Jan Kooy: "Voetballer Mesut Özil spreekt zich uit tegen het onrecht dat het Oeigoerse volk wordt aangedaan, maar zijn club Arsenal distantieert zich van de uitspraken, omdat ze bang zijn voor sancties van China. Veel islamitische landen zijn ook stil over deze situatie, want China verstrekt veel leningen aan hen, dus die passen wel op hun woorden. Maar als dit zo doorgaat dan heeft China straks de macht over wat er wel of niet mag worden gezegd in de wereld."

Lees

van Human Rights Watch het volledige rapport.
Ster advertentie
Ster advertentie