Buitenland
BNNVARA

Jongerius (PvdA): 'Harde afspraken over gelijke behandeling arbeidsmigranten buiten EU nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongerius (PvdA): 'Harde afspraken over gelijke behandeling arbeidsmigranten buiten EU nodig'

Om het personeelstekort in Europese landen op te lossen wil Brussel de regels versoepelen zodat ook mensen van buiten de Europese Unie hier gemakkelijk aan het werk kunnen. Vanochtend is in de commissie van het Europees Parlement over deze nieuwe regels gestemd. Een voorstel van PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius, waarin staat dat landen meer zicht moeten krijgen op de werkomstandigheden van deze groep arbeidsmigranten, is zojuist aangenomen in de commissie. In De Nieuws BV vertelt Jongerius waarom zij vindt dat huidige regels te soft zijn.

Om personeelstekorten op te lossen zouden arbeidsmigranten buiten de Europese Unie hard nodig zijn. Er wordt dan met name gewezen op de tekorten in de zorg. "Was het maar zo dat we vooral verplegers uit Indonesië gingen halen, maar ik zie vooral veel mensen uit Moldavië, Kazachstan, de Filipijnen en Vietnam werken in grote distributiecentra en de agrarische sector. En ik zie dat ze uitgebuit worden." Volgens de PvdA-Europarlementariër hebben we geen tekort aan arbeidskrachten, maar te veel slecht werk in Nederland.

'Grenzen openen te makkelijk'

Hiermee refereert Jongerius naar grote slachthuizen, kassen en talloze distributiecentra. "Daar mogen we het wel eens over hebben, wat voor een soort economie willen we? Nu wordt te gemakkelijk gezegd dat de de grenzen open moeten, want de mensen uit Oost-Europa willen niet meer in Nederland werken." Als er meer werkvergunningen uitgegeven worden, wil Jongerius hardere afspraken over het eerlijk behandelen van arbeidsmigranten als ze op de Europese arbeidsmarkt komen. "Ik wil dat ze hetzelfde loon en dezelfde toeslagen krijgen, met fatsoenlijke werkomstandigheden en betere registratie en boetes bij uitbuiting."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op dit moment zijn er in Nederland 2000 werkvergunningen verleend aan arbeidsmigranten van buiten de EU. Maar dat zijn er volgens Jongerius veel meer. "De arbeidsinspectie zegt bij controles steeds vaker mensen uit Moldavië en Kazachstan tegen te komen en schat dat er in Europa meer dan 100.000 arbeidsmigranten van buiten de EU zijn." Deze mensen worden volgens Jongerius via illegale bureaus verworven en doorgesluisd naar West-Europa.

Strenge voorwaarden

Niet alleen arbeidsmigranten buiten de EU, maar ook Europese arbeidsmigranten worden slecht behandeld. Daar valt in Nederland ook nog winst te halen. Daar zit volgens Jongerius nog niet genoeg vaart achter. "Als we nieuwe mensen binnen willen halen, moeten we daar strenge voorwaarden aan verbinden."

De controlerende taak daarvan ligt bij de arbeidsinspectie. "Alleen die zeggen dat ze het niet aankunnen en te weinig mensen hebben." Het voorstel voor strengere regels is volgens Jongerius daarom alleen haalbaar als werkgevers en het kabinet hun zaken op orde hebben. "Er wordt makkelijk over gedacht, maar het gaat hier over mensen. Uitbuiting moet echt aangepakt worden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie