Buitenland

'Erdogan gaat de NAVO nooit verlaten, want dan staat hij alleen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Erdogan gaat de NAVO nooit verlaten, want dan staat hij alleen'

Turkije staat de afgelopen jaren regelmatig tegenover NAVO-partners, zoals Nederland. Veel Nederlanders kunnen het zich nog wel herinneren dat de Turkse premier Erdogan Nederland voor fascistisch uitschold, nadat Nederland een Turkse minister het land uit zette. Toch zal Erdogan nooit de NAVO verlaten, denkt geopolitiek analist Isa Yusibov. "Dan staat hij alleen", zegt Yusibov in Europa Draait Door.

#62 - Het spiegelpaleis van Poetin en Erdogan (S02) - Europa draait door

Yusibov, die werd geboren in Azerbeidzjan maar al sinds zijn kindertijd in Nederland woont, spreekt Turks en Russisch. Hierdoor volgt hij het Turkse en Russische nieuws op de voet. De twee landen, beiden geleid door een autoritaire leider, hebben vaak ruzie met elkaar. "In de geschiedenis zijn dit de Turken en de Russen de twee naties die het vaakst oorlog met elkaar hebben gevoerd", vertelt Yusibov. De twee landen proberen hun invloedssfeer uit te breiden, maar dat gaat ten koste van elkaar.

Een recent voorbeeld van de frictie tussen de twee kemphanen was in 2015, toen Turkse een Russisch vliegtuig neerhaalde. "Poetin zei meteen op zijn persconferentie dat de Turken hebben geprobeerd de Amerikanen te likken op plekken waar de zon niet komt. Dat is niet bepaald een diplomatieke uitspraak...", aldus Yusibov.

NAVO-missie

Turkije stuurt bijvoorbeeld ook een aantal drones en een F16 naar Polen voor een NAVO-missie, tegen het zere been van Rusland. De NAVO biedt bescherming voor Erdogan, ondanks dat hij zich er wel eens negatief over uitlaat. Yusibov: "Je hebt Iran en Pakistan met kernwapens, een instabiel Afghanistan, zonder NAVO is hij omringt door landen die hem kunnen aanvallen." Om deze reden belde Erdogan ook met NAVO-chef Stoltenberg na het eerder genoemde vliegtuigincident. "Hij voelde zich bedreigd."

Poetin heeft overigens ook geen belang bij Turkije dat de NAVO verlaat. Erdogan zorgt namelijk voor destabiliteit in het trans-atlantische pact, zegt Yusibov en dat komt de Russen goed uit.

Podcast

In de podcast wordt ook het conflict in Israël besproken en de discussie over patenten. Luister de podcast via website van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp!

Ster advertentie
Ster advertentie