Buitenland
WNL

Directeur van reiskoepel ANVR: 'De TONK-regeling functioneert niet'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur van reiskoepel ANVR: 'De TONK-regeling functioneert niet'

Niet-essentiële reizen zijn na een aanpassing van de reisadviezen vandaag weer mogelijk naar een aantal verschillende vakantiebestemmingen. Heugelijk nieuws, vindt directeur van reisbrancheorganisatie ANVR Frank Oostdam. Wel wil hij benadrukken dat de reisbranche nog altijd afhankelijk blijft van overheidssteun.

Ook zegt hij dat de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)-regeling niet functioneert. "De criteria die daarvoor worden gebruikt zijn zo schimmig, ondoorzichtig en onwerkbaar, dat zelfs als je interesse in de TONK zou hebben je er bijna niet in de aanmerking voor komt", zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

'Te zot voor woorden'

"Het is eigenlijk te zot voor woorden dat je in deze fase ondernemers hebt die eigenlijk totaal geen steun hebben gehad", zegt Oostdam. Sietske Kroon is daar een voorbeeld van. Zij is zelfstandig reisadviseur en gaat bij mensen thuis langs om reisplannen te bespreken.

In 2020 kreeg zij drie maanden steun door middel van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers-regeling (de TOZO). Maar ondanks haar omzetverlies valt ze op dit moment buiten alle regelingen, zo vertelt ze. "Ik krijg geen TOZO meer, want dat gaat nu met partnertoets. Ik krijg de TONK niet, want de criteria daarvoor zijn per gemeente verschillend." Ze noemt het 'een grote rommel' om te ontdekken of je wel of geen recht hebt op deze regeling.

Gemeenten kunnen met de TONK via de bestaande participatiewet (beter bekend als bijstand) inwoners te hulp schieten die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet meer kunnen opbrengen.

"Naast Sietske hebben we duizend van die zelfstandige reisadviseurs die voor de coronacrisis heel succesvol waren. Zij hebben in grote getalen meegedaan met een onderzoek naar de TONK", zegt Oostdam. "Daar blijkt uit dat de TONK helemaal niet functioneert."

'Blijft hangen bij gemeentes'

"Het idee is juist dat gemeentes met die TONK zelfstandigen die in financieel in problemen komen kunnen helpen", reageert VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. "We hebben juist besloten om daar als Den Haag niet te veel mee bemoeien, maar ik baal er wel van dat dit weer blijft hangen bij de gemeentes", reageert hij. "Want dit potje was juist voor deze groep bedoeld. Over twee weken is hier een debat over, en dan gaan we daar zeker op aandringen."

Ster advertentie
Ster advertentie