Buitenland
WNL

'We kunnen het ons niet permitteren om Rusland vijandig gezind te zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We kunnen het ons niet permitteren om Rusland vijandig gezind te zijn'

Nederland zou toenadering tot Rusland moeten zoeken, in plaats van het land steeds als vijand te blijven zien vanwege de ramp met de MH17. Dat zegt Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker in WNL Opiniemakers.

Waterdrinker maakte voor WNL de documentaire 'Rusland en de MH17' en probeert daarin een beeld te schetsen van hoe de Russen tegen het proces rond de vliegramp aankijken, dat binnenkort zal plaatsvinden. "Je mag hopen dat de schuldigen gevonden en gestraft worden", zegt Waterdrinker over dat proces.

Gevoelig

Sinds de ramp met de MH17 in juli 2014 is de relatie tussen Nederland en de Russen ernstig bekoeld. Waterdrinker snapt dat, maar zegt ook dat dit niet altijd zo kan blijven. "Ik weet hoe gevoelig het is voor de nabestaanden om dit te bespreken, maar de ramp is lang geleden." Hij trekt een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. "Al vijf jaar daarna lagen er ook weer Duitsers op onze stranden", aldus Waterdrinker.

"We moeten dat MH17-proces voeren, maar tegelijkertijd moeten we ook zien dat de problemen die we in de wereld moeten aanpakken van zulke grote aard zijn, dat het Westen het zich niet kan permitteren om een land van zich af te blijven schuiven", doelt Waterdrinker op Rusland. "En daar is het Nederlandse beleid nu wel op gericht."

Ster advertentie
Ster advertentie