Buitenland
VPRO

Turks rampgebied als filmdecor: 'Slachtoffers zijn woedend'

foto: Pasurunsesi / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Turks rampgebied als filmdecor: 'Slachtoffers zijn woedend'

Het Turkse aardbevingsgebied in Hatay dient als decor van een nieuwe film. Die gaat over de grote aardbevingsramp die eerder dit jaar Turkije trof. Maar de slachtoffers in het gebied zijn woedend, vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Turkije

De opnames van de film Sahsi Meselemiz zijn in volle gang. Op 6 februari, precies een jaar na de aardbeving, moet hij al in première. Maar de slachtoffers van die ramp zijn tegen de film in protest gekomen, zegt Varan. "Zij vinden het ongepast dat de filmset wordt gebouwd in het rampgebied, waar nog altijd gebouwen in puin liggen. De bewoners zijn woedend dat zij fungeren als decor voor een speelfilm. Ze vinden dat over hun rug op een goedkope manier wordt gescoord."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het contrast tussen de fictieve wereld met geschminkte acteurs en de realiteit is enorm, legt Varan uit. "Aan de ene kant van de straat wordt er een filmscène gedraaid, terwijl aan de andere kant mensen nog tussen de ruïnes leven." Inmiddels zijn de slachtoffers een online petitie gestart. "Zij willen dat de opnames worden stilgelegd. Ook komen ze met een voorstel: een documentaire waarin wordt stilgestaan bij alle problematiek rondom een ramp van deze schaal.

Amerika voert militaire steun aan Taiwan op & Migratiecontrole aan de Côte d'Azur - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie