Buitenland
VPRO

Afghaanse vrouwen doen noodkreet: ‘De Taliban gaan nooit veranderen’

foto: Javed TANVEER / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afghaanse vrouwen doen noodkreet: ‘De Taliban gaan nooit veranderen’

Met de Taliban aan de macht in Afghanistan staan de rechten voor vrouwen in het land onder druk. Bij overname gaven de Taliban aan dat zij niet zo streng zijn als twintig jaar geleden, maar ondertussen mogen vrouwen steeds minder. Correspondent Hans Jaap Melissen is in Afghanistan en vraagt: hoe is het leven voor vrouwen onder de Taliban?

Afghaanse vrouwen nemen het zekere voor het onzekere

Mannen en vrouwen gescheiden

“Ik ben nu op dit stuk lopen, al een meter of 500, geen enkele vrouw tegen gekomen,” zegt Hans Jaap Melissen terwijl hij door het centrum van Kabul loopt. Vrouwen mogen steeds minder in Afghanistan nu de Taliban aan de macht zijn, maar Hanifa, verpleegkundige in Kabul, mag door haar werk nog wel in contact komen met mannen: “Officieel mogen mannen en vrouwen niet in een ruimte samen zijn, maar dat mag dan weer wel als het echt nodig is.” Hanifa is sceptisch over de nieuwe regering: “Met de Taliban hier gaat het nooit iets worden, ze hebben ook geen geld om de economie draaiend te houden.”

Niet meer mogen werken

Ook Nilofar, stewardess in Afghanistan, staat sinds de overname aan de grond: “Ik mis mijn uniform, ik mis mijn collega’s, ik mis het reizen door het hele land.” Ze heeft haar auto verkocht om te kunnen eten en bij de bank werd ze tegengehouden door de nieuwe machthebbers, omdat vrouwen geen rekening mochten hebben. Haar moeder, die de Taliban van vroeger ook heeft meegemaakt, voorziet een terugkeer van het oude regime: “De Taliban gaat nooit veranderen.” Nilofar ziet het niet zitten om onder de extreme moslimbeweging aan huis gekluisterd te zitten: “Als de Taliban vrouwen niet laat werken, dan moet ik voor mijn eigen welzijn het land verlaten.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie