Buitenland
KRO-NCRV

D66-Kamerlid Verhoeven: 'Deel toelage Britse EU-parlementariërs niet uitkeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Verhoeven: 'Deel toelage Britse EU-parlementariërs niet uitkeren'

Nu er een akkoord is over uitstel voor de Brexit tot 31 oktober, mag Groot-Brittannië meedoen met de Europese parlementsverkiezingen. Maar dan wel met de hand op de knip als het gaat om de straks verkozen Britse Europarlementariërs, meent Kees Verhoeven, parlementair woordvoerder Europese Unie van coalitiepartij D66.

Verhoeven (D66) over May's Brexit Halloween-uitstel

Verhoeven doelt vooral op de riante overbruggingstoelage voor Europarlementariërs. "Dat kan je best bespreken, ook richting premier Rutte. Ik weet niet of dat juridisch kan, maar denkbaar is dat je als EU afspreekt dat je een deel van deze toelage niet uitkeert of dat je afspreekt dat de Britten dit deel van de rekening betalen."

Deze overbruggingstoelage, bedoeld voor afgezwaaide Europarlementariërs, is goed voor maar liefst 8400 euro per maand. Wie gebruik maakt van deze regeling, heeft recht op minimaal een half, en maximaal twee jaar vergoeding. In dat laatste geval kan de overbruggingstoelage oplopen tot 201.600 euro. Uitgaande van het afgesproken aantal van 75 Britse Europarlementariërs kan dat dan behoorlijk aantikken, naar een totaalbedrag van 15.120.000 euro.

Brexit-uitstel duur betaald

Dat daarmee het nieuwe Brexit-uitstel duur betaald wordt voor de Europese belastingbetaler, kan Verhoeven zich goed indenken. Tegelijkertijd haast de voormalig regiodirecteur van MKB Nederland zich te zeggen dat deze "wachtgeldregeling" voor de Europese volksvertegenwoordigers "klein bier" is in vergelijking met de astronomische kosten bij een no deal ofwel een uittreding van Groot-Brittannië uit de EU zonder akkoord. "Dan heb je het niet over een totaalsom van 15 miljoen euro maar over een schadepost van 12 miljoen per uur."

Macron

D66 heeft zich altijd geprofileerd als een partij die zich sterk maakt voor een sterk en federalistisch Europa. Een standpunt waarin de Franse president Macron zich helemaal kan vinden. Maar dat uitgerekend Macron afgelopen nacht tijdens het EU-topoverleg in Brussel zich tot het laatst verzette tegen verder uitstel van Britten, leidt tot weinig begrip bij Verhoeven.

"Macron zat daarmee in het kamp van deadline-dreigers en scherpslijpers. En die kant moet je niet opgaan. Een no deal is slecht, maar nog slechter is dat we met Europa niet door kunnen gaan." D66 is voor een "ruimhartig en functioneel uitstel", benadrukt Verhoeven. "Dus de niet de boel op scherp te zetten en alles op alles zetten om een no deal te vermijden die per ongeluk uit de bus komt."

Uitzichtloosheid

Nu er een Brexit-akkoord is overeengekomen tot 31 oktober en premier May namens de conservatieven daarmee extra tijd krijgt om een pact te sluiten met oppositiepartij Labour onder leiding van Corbyn over een eventueel zachtere Brexit, acht Verhoeven de kans groter geworden op een zachtere Brexit. "Ik hoop en verwacht dat we uiteindelijk tot een compromis in de vorm van een douane-unie komen." Om er aan toe te voegen: "Eindeloos uitstel is geen optie. Uitstel van de Brexit moet niet leiden tot uitzichtloosheid".

Ster advertentie
Ster advertentie