Buitenland
NOS

Trump meldt zich vandaag bij de gevangenis in Georgia: 'Gaat hij lachen op zijn mugshot?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump meldt zich vandaag bij de gevangenis in Georgia: 'Gaat hij lachen op zijn mugshot?'

De Amerikaanse oud-president Trump zal zich vandaag melden bij de gevangenis van Fulton County in de staat Georgia. Wat staat hem te wachten? Jurist en Amerikadeskundige Kenneth Manusama was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"We gaan een uniek moment in de geschiedenis zien", zegt Manusama. "Alleen al omdat dit de vierde aanklacht is, maar ook de eerste die waarschijnlijk live op televisie wordt uitgezonden."

"Trump zal dat niet erg vinden. Hij probeert er zelfs voor te zorgen dat het op een primetime-tijdstip wordt uitgezonden. Mensen zeggen ook dat Trump niet een traditionele campagne voor het presidentschap aan het voeren is, maar een campagne via de rechtszaal."

Mugshot

"De vraag is: gaat hij lachen op zijn mugshot? Het levert hem heel veel publiciteit op, maar vooral heel veel geld. Telkens wanneer hij gearresteerd en voorgeleid wordt, gaat er gelijk een campagnemail uit met de vraag om hem te steunen via een donatie."

"Het grootste deel van zijn campagnegeld gaat dan ook naar zijn advocaten. Zijn supporters betalen eigenlijk voor zijn verdediging", aldus Manusama.

Geen gratie

"Trump heeft wel minder controle over deze aanklacht in Georgia. De andere aanklachten zijn op federaal niveau. Als hij weer president zou worden, zou hij zichzelf gratie kunnen verlenen. De gouverneur in Georgia kan dat niet", stelt Manusama.

"Trump heeft het dus op statelijk niveau niet in de hand en kan het ook niet stopzetten. De enige mogelijkheid is dat de Republikeinen een wet aannemen waardoor de aanklager makkelijk ontslagen kan worden."

Maffiawet

"De rechtszaak kan heel lang gaan duren. Het is een behoorlijk ambitieus plan van de aanklager in Georgia om de RICO-wet te gebruiken. Die wordt altijd gebruikt om maffiabazen en criminele organisaties te vervolgen", vertelt Manusama.

"Er moet worden bewezen dat er sprake is van een criminele onderneming met een illegaal doel: om Trump in de staat Georgia te laten winnen. Er is veel bewijs nodig om verbanden te leggen tussen intenties, handelingen en de verdachten."

"Trump gaat het in ieder geval heel erg druk krijgen in de eerste helft van 2024. Dan gaan de strafrechtelijke processen van alle vier de aanklachten van start", zegt Manusama. "En dat allemaal middenin de verkiezingscampagne."

oog trump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie