Buitenland
NOS

De Turkse verkiezingen gaan door, maar hoe moet dat in het aardbevingsgebied?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Turkse verkiezingen gaan door, maar hoe moet dat in het aardbevingsgebied?

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat de verkiezingen in mei sowieso doorgaan. Er werd gespeculeerd dat hij ze misschien wilde uitstellen vanwege de aardbevingsramp die zeker 50-duizend mensen het leven kostte. Naar schatting zijn er 14 miljoen mensen op de één of andere manier getroffen.

Hoe moeten mensen stemmen in het Turkse rampgebied?

"In de provincie Hatay, het zwaarst getroffen gebied, kan je je niet voorstellen dat er over een paar maanden ook maar iets georganiseerd kan worden wat lijkt op verkiezingen", vertelt correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. De afgelopen dagen reisde ze door de getroffen provincie. "Mensen zitten nog steeds midden in de crisis. Het is net alsof het allemaal gisteren is gebeurd."

Crisis

De steden in het getroffen gebied zijn zo goed als onbewoonbaar, vertelt Nazar. Als er nog gebouwen overeind staan, zijn die onveilig verklaard. "Ze staan half op instorten, er is geen elektriciteit, geen stroom. Er is geen water op heel veel plekken. Er zijn geen toiletten." Op dit moment wonen de overlevenden in tenten. "Sommige mensen hebben tenten opgezet voor hun verwoeste huis, dat is ook nog heel gevaarlijk. Sommige mensen zitten ook stoïcijns voor hun huis voor zich uit te staren, sommige sjouwen heen en weer met spullen en proberen spullen uit flats te halen."

Daarnaast kampt te regio ook nog steeds met krachtige naschokken en zijn mensen ontzettend bang voor meer slachtoffers. "En dat is bijna 4 weken na de aardbevingen. Mensen zijn totaal niet bezig met verkiezingen."

Regering

Nazar hoort veel van de mensen in het rampgebied dat hulp van de overheid niet zal komen. "De eerste paar dagen was er geen hulp, was de staat er niet. Vrijwilligers kwamen binnen, NGO’s, er kwam mondjesmaat wel hulp. Maar zeggen ze: wij zagen de staat niet. Nog steeds zien ze eigenlijk weinig hulp van de staat."

De provincie Hatay is nooit echt aanhanger geweest van Erdogan en zijn regering, vertelt Nazar. "Sommige mensen zeggen dat dat de reden is voor gebrek aan hulp. Dat is lastig te staven, in andere gebieden is er gebrek aan hulp. De autoriteiten zien we nu vooral in de vorm van beveiliging, er is veel politie op de been. Die proberen de veiligheidssituatie rond de gebouwen een beetje in de gaten te houden. Het leger is nu ook veel zichtbaarder, die houden de boel in de gaten, maar mensen zien wel dat er niet echt hulp is vanuit de regering."

RJN turkije

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie