Buitenland
WNL

CDA steunt oproep Zelensky en wil meer wapens leveren aan Kiev: 'Wij moeten alles op alles zetten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA steunt oproep Zelensky en wil meer wapens leveren aan Kiev: 'Wij moeten alles op alles zetten'

Het CDA steunt de oproep van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan Nederland om meer defensieve wapens naar Oekraïne te sturen. In zijn toespraak voor de Tweede Kamer op donderdagochtend vroeg om hij stingers en andere luchtafweerwapens. Defensiewoordvoerder Derk Boswijk (CDA) steunt die wens. “Ik vind dat we alles op alles moeten zetten”, aldus het Kamerlid in Sven op 1.

Boswijk is blij dat de inhoud van die wapenleveranties niet meer in het openbaar wordt besproken. “Als je benoemt welke wapens je stuurt, kan de Russische krijgsmacht zich daar ook veel beter op voorbereiden.” Maar dat Nederland extra wapens moet leveren aan Kiev, staat volgens het Kamerlid vast.

Herstel Oekraïense steden

Zelenski stelde in zijn speech ook voor dat Nederland een stad in Oekraïne uitkiest om opnieuw op te bouwen na de oorlog. “Dat vond ik zijn meest opvallende oproep”, zegt Boswijk. “Ik vind het nu te vroeg om te zeggen dat we een stad gaan adopteren, maar ik zie zeker overeenkomsten tussen Rotterdam en Marioepol.”

Boswijk doelt op de gelijkenissen tussen de havenstad Rotterdam die extreem zwaar werd getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Oekraïense havenstad, die zwaar wordt belegerd door het Russische leger en grotendeels in puin ligt.

EU-lidmaatschap

De Oekraïense president sprak tegen het einde van zijn speech premier Mark Rutte persoonlijk aan op het mogelijke EU-lidmaatschap van Oekraïne. Dat vindt Boswijk voorbarig. “Op korte termijn zou dat Oekraïne ook helemaal niet helpen”, zegt hij.

Het Kamerlid is van mening dat de reguliere procedures moeten worden gevolgd. Coalitiegenoot Sjoerd Sjoerdsma (D66) diende na de speech van Zelenski juist een motie in om Oekraïne zo snel mogelijk kandidaat-lid te maken. “Zo’n motie helpt Oekraïne momenteel praktisch niet aan de onderhandelingstafel”, zegt Boswijk daarover. Hij vindt de oproep van Sjoerdsma te veel golven op het huidige sentiment.

Sven op 1 met CDA-Kamerlid Derk Boswijk

Ster advertentie
Ster advertentie