Buitenland
VPRO

Anti-oorlogsboodschap bij voetbalwedstrijd Servië allesbehalve onschuldig

foto: Andrej Isakovic/ ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anti-oorlogsboodschap bij voetbalwedstrijd Servië allesbehalve onschuldig

Afgelopen week vond er een protest plaats in het stadion van de grootste voetbalclub van Servië. Supporters van het team kwamen namelijk met anti-oorlogsspandoeken. Maar dit protest was meer dan dat, vertelt journalist en Balkan-deskundige Arja van den Bergh in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Servië met Arja van den Bergh

Give peace a chance

Tientallen spandoeken waren er te zien in het stadion van de club. “Daarop waren de namen geschreven van allemaal landen die de Verenigde Staten is binnengevallen of heeft gebombardeerd”, vertelt Van den Bergh. “Samen met het jaartal waarin dat is gebeurd”. Daarnaast hing er een groot spandoek met de tekst: ‘All we are saying is: give peace a chance’, een leus die verder ook door het hele stadion werd gescandeerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie zat erachter?

Op het eerste gezicht lijkt het een protest tegen het Amerikaans imperialisme, maar het is niet alleen dat. De geschiedenis van de groep supporters achter deze actie is van belang om dat te begrijpen. “Dat is een fanatieke groep supporters die de naam Delije draagt”, vertelt de journalist. “Die bestaat sinds begin jaren negentig, en heeft ook een nationalistische kern, die destijds meevocht tijdens de Joegoslavische burgeroorlog”. De leider van de groep destijds, en man met als bijnaam Arkan, is later bekend komen te staan als een van de grootste oorlogsmisdadigers van die tijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een nationalistische ondertoon

Daarbij worden de eigen oorlogsmisdaden van de Serven bewust niet benoemd, terwijl dat de Amerikanen wél verweten wordt. “Dus het lijkt een anti-oorlogsboodschap”, vertelt Van den Bergh, “maar de ondertoon is duidelijk nationalistisch”. Desondanks: de anti-Amerikaanse boodschap slaat aan in het land, legt de journalist uit. “Die houding ten opzichte van Amerikaanse interventies, dat is er nou eenmaal.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie