Buitenland
VPRO

Hoekstra in Bureau Buitenland: 'Gesprek over democratie steeds lastiger'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoekstra in Bureau Buitenland: 'Gesprek over democratie steeds lastiger'

Deze week houden de Verenigde Staten een virtuele top voor democratie. Nederland is gekozen als medeorganisator. Maar Rusland en China bevestigden onlangs juist hun bondgenootschap. En veel andere landen moeten ook niet veel hebben van het 'wijzende vingertje' van Amerika en de EU. Wat kun je daar dan wel tegenoverstellen? Die vraag legde Bureau Buitenland voor aan minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Wat stelt het Westen tegenover 't verbond China en Rusland? & Sprankje hoop voor Jemen - Bureau Buitenland

'Ook in Nederland'

Het belang van zo'n top is volgens minister Hoekstra enorm. "Juíst omdat de democratie wereldwijd helaas onder druk staat, is het zaak om er met alle democratieën pontificaal voor te gaan staan." En dat begint volgens de minister dicht bij huis. "We zien dat er ook in Nederland discussies worden gevoerd over de democratie, over de rechtstaat. Dat de vrijheid van de pers ook in Nederland onder druk staat."

'Realistisch zijn'

Op de top zal het ook gaan over het bondgenootschap tussen Rusland en China. Maar wat kan het Westen daar dan tegenoverstellen? "Wij hoeven natuurlijk geen enkele illusie te hebben over het vermogen dat wij hebben om op korte termijn de situatie in die twee landen te veranderen. Daar moet je realistisch over zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Assertiviteit'

Maar maakt de economische afhankelijkheid van Nederland van sommige van die landen ons niet ongeloofwaardig op dit thema? "Ik denk niet dat er een tegenstelling is omdat er ook nog handelsbelangen zijn, die je als land op zich volledig legitiem nastreeft." Toch ziet de minister dat een gesprek over democratie de afgelopen jaren lastiger is geworden. "We ontmoeten gewoon veel meer assertiviteit. Van Rusland en China, maar ook van een heleboel andere landen."

'Nietes'

Waarbij vijftien, twintig jaar geleden de discussie vooral ging over het tempo van democratisering, ziet de minister nu dat verschillende landen helemaal geen interesse meer hebben in het democratisch model. "Op dit moment zie je in China, Rusland en nog meer landen dat men gewoon zegt 'wij willen uiteindelijk dat model van jullie niet, wij hebben een model dat anders is dan die democratie. Wij geloven niet in jullie vertaling van mensenrechten'. Dus zij zeggen eigenlijk gewoon heel hard 'nietes'. En proberen daar ook anderen op het wereldtoneel voor te enthousiasmeren."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie