Buitenland
VPRO

Zwarte magie is 'booming business' in Koeweit

foto: Hussein Faleh / AFPfoto: Hussein Faleh / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwarte magie is 'booming business' in Koeweit

Door zwarte magie verkeerde keuzes maken in de liefde. In het kleine golfstaatje Koeweit is het booming business. "Deze maand werd er iemand gearresteerd in Koeweit, die na een reis in Irak terugkwam met allerlei kruiden en attributen die bedoeld waren om mensen te betoveren", zegt Midden-Oostenkenner Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Koeweit

In Koeweit mag het bij de wet verboden zijn, maar het is razend populair: hekserij. Ja, zwarte magie is niet alleen iets voor fantasy-films zoals Harry Potter, het is booming business nu. "Er zijn talloze voorbeelden van mannen die zo verliefd zijn op vrouwen dat ze halsoverkop van hun echtgenoot scheiden. Bleek die minnares (zijn bedienster) een tas vol met producten te hebben die in het eten van de rijke echtgenoot heimelijk werden gestopt. Die vrouw werd overigens ook gearresteerd en het land uitgezet."

Veel van die zwarte magie, kruiden, maar ook briefjes met onnavolgbare spreuken komen uit het buitenland, onder andere uit Irak, meldt de politie. "De afgelopen jaren is zwarte magie booming business en weten allerlei criminele bendes goed geld verdienen met de industrie, aldus de Iraakse politie. Een gearresteerde Irakees beweert dat die een gigantisch vermogen wist te verdienen met zijn diensten."

Recentelijk nam de douane 90 items in beslag die bedoeld waren voor zwarte magie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naast de arrestaties zie je dat in de media ook uitgebreid aandacht voor dit fenomeen is. "Het wordt als een serieus probleem gezien in Koeweit, en er wordt zeker niet lacherig over gedaan. Mensen worden opgepakt met items die voor hekserij gebruikt worden. Koeweit is niet uniek in de Arabische wereld. Wat je ziet gebeuren is dat met name uit religieuze - en conservatieve hoek wordt geroepen dat er hard moeten worden opgetreden. Andere zeggen dat het onzin is. Hoe dan ook, autoriteiten blijven mensen in Koeweit arresteren die producten importeren in het land. Sommige wanhopige geliefden blijken niet de verleiding te kunnen weerstaan om toch maar een toverspreuk of kruid te gebruiken om iemand voor zich te winnen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie