Buitenland

Een bonus voor een kortere vakantie

foto: Pixabay / pexelsfoto: Pixabay / pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een bonus voor een kortere vakantie

[KRO-NCRV] Als u deze zomer op vakantie gaat naar Zweden dan kunt u maar beter voorzichtig zijn. In de zomer hebben Zweedse ziekenhuizen namelijk moeite om genoeg personeel te vinden. Verplegers en artsen nemen allemaal tegelijk vakantie op en de afdelingen zijn onderbemand. Om toch genoeg personeel te krijgen hebben ze een bonusconstructie bedacht. Als je minder weken vakantie opneemt, krijg je een bonus.

Ingrid Koning is correspondent in Zweden en legt uit dat er door het hele jaar in de ziekenhuizen een tekort aan verplegers is, maar zodra de zomer aanbreekt en iedereen op vakantie gaat de tekorten nog groter zijn.

Een bonusconstructie

In het Scandinavische land is het bij wet geregeld dat je maar liefst vier aaneengesloten weken vakantie mag opnemen in de zomer. En dat doen Zweden dan ook graag. Om de vakantieperiode in te korten, heeft de regering dus een bonusconstructie bedacht.

Het tekort aan personeel in de zorg is niet alleen in de zomermaanden problematisch. Een baan in de verpleging betaald relatief slecht en in Zweden is er genoeg werk. Mensen kiezen dus niet meer voor een baan in de zorg met onregelmatige werktijden en nachtdiensten.

De vakbonden zijn niet dol op deze constructie en willen dat het probleem structureel wordt aangepakt door bijvoorbeeld meer personeel aan te nemen. De afgelopen maand heeft de overheid ook bekend gemaakt dat er 51 miljoen euro vrijkomt voor zorg, dus wellicht kan volgende zomer iedereen gewoon vier weken naar hun Zweedse stuga.

Zomervakantie zorgt voor problemen in de Zweedse ziekenhuizen

Ster advertentie
Ster advertentie