Buitenland
VPRO

Wat doet een walvis in New York?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet een walvis in New York?

Immense wolkenkrabbers, drukke straten en overvolle metro's: denk je aan New York, dan denk je aan the concrete jungle. Toch leven er in een jungle van beton genoeg bijzondere dieren, ontdekte Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen. New Yorkers blijken hun stad te delen met walvissen, bevers en ratten. Over de dieren die ze tegenkwam schreef Van Houwelingen haar nieuwe boek: Komt een olifant bij de rechter.

War on rats

Een poster met daarop de tekst: 'Stadsbewoners zijn er in vele vormen'. Ondanks het weinige groen is er in New York genoeg natuur te vinden. Het dier dat de meeste mensen nog wel opvalt is de rat. "Vrienden van me hebben wel eens een rat in de wc gevonden", gruwelt Van Houwelingen.

En het kan nog erger: een man viel nietsvermoedend in een vier meter diepe sinkhole, waar hij direct werd omringd met ratten zo groot als puppy's. Dat de ratten in New York zo goed gedijen, komt volgens Van Houwelingen vanwege het ouderwetse afvalsysteem in de stad. "Op straat liggen stapels zakken wat pas de dag erop wordt opgehaald: een buffet voor de ratten."

Om het probleem aan te pakken is er een 'war on rats' uitgeroepen met een heuse rattentsaar die de dieren moet uitroeien. Van Houwelingen maakte er eerder voor Bureau Buitenland een reportage over.

Walvis spotten

Andere dieren zijn een stuk meer gewild, bijvoorbeeld de walvis. Dankzij schoner water zijn er in de afgelopen twaalf jaar al meer dan driehonderd gespot, terwijl dat aantal in 2011 nog maar op vijf walvissen lag. De dieren vormen een toeristische trekpleister en mensen kunnen tegen betaling met een observatieschip mee de Atlantische Oceaan op. De walvissen vormen een bijzonder plaatje met de skyline van Manhattan op de achtergrond. Dat terwijl de walvissen in New York vroeger heel gewoon waren. Van Houwelingen: "Op een van de vroegste schetsen van Manhattan, uit 1679, staat al een walvis afgebeeld."

Meer dan wolkenkrabbers

Van Houwelingen vertelt dat ze door de dierenverhalen verrassende kanten van de stad heeft ontdekt. "Ik ben van de stad gaan houden op een nieuwe manier. En ik ben in uithoeken geweest waar je als gewone New Yorker niet komt. Zo heb ik opnieuw ontdekt hoe kleurrijk en vindingrijk de stad eigenlijk is. New York is meer dan alleen wolkenkrabbers en gele taxi's."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie