Buitenland
VPRO

Wankelt de positie van Poetin?

foto: Europa Draait Door
  1. Nieuwschevron right
  2. Wankelt de positie van Poetin?

Het lijkt erop dat Poetin politiek aan het verzwakken is op internationaal niveau. En ook binnen Rusland wordt steeds duidelijker dat de president de controle verliest. Poetins uitweg is om tot een akkoord te komen met Oekraïne, maar president Zelensky heeft daar op dit moment geen oren naar. Ondertussen wordt Rusland zelf steeds totalitairder. Hoe klem zit Poetin? Podcastmakers Tim de Wit en Arend Jan Boekestein gaan in Europa Draait Door in gesprek met Helga Salemon, Ruslanddeskundige bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.

#46 - Wankelt de positie van Poetin? (S04) - Europa draait door

Mensen durfden hem de waarheid niet meer te zeggen

"Poetins pantser is zo sterk als zijn succes groot is," schetst Salemon. "We zien mislukking op mislukking, dus wat gebeurt er? Er verschijnen haarscheurtjes in het pantser van die man die zo sterk leek." Volgens Salemon staat Poetin aan de top van een hiërarchie van personen die weten dat als hij valt, zij, met hem, mee de afgrond in storten.

Dat Poetin aan de top van die voedselketen staat is geen toeval, maar een culminatie van meer dan twintig jaar bewust beleid van de Russische president om de macht rondom hemzelf te consolideren en iedere vorm van tegenmacht uit te schakelen. De keerzijde van dat beleid begint zich volgens Salemon nu langzaam aan hem te openbaren. "Hij dacht alles voor elkaar te hebben," vertelt Salemon. "Dat is ten dele ook zo want hij heeft het land in zijn greep, maar hij wordt niet goed voorgelicht. Mensen durfden hem de waarheid niet meer te zeggen, hij dacht dat het een Blitzkrieg zou worden. Hij dacht de Oekraïeners de Russen met zout brood en bloemen op stonden te wachten."

Honden ruiken bloed

Het is volgens Salemon wel wensdenken dat hij morgen gaat vallen, maar de fouten stapelen zich wel op. Het feit dat er af toe verhalen over onrust uit het Kremlin naar buiten komen geeft wel aan "dat er honden zijn die bloed ruiken," aldus Salemon. "Dat geeft nog niet meteen aan dat hij gaat vallen, maar wel dat het niet goed gaat. Je kan niet meer zeggen dat hij stevig in het zadel zit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Europa Draait Door

Europa Draait Door gaat elke week over de Europese Unie. In de podcast werd ook de EU-top besproken en de regionale verkiezingen in Frankrijk. Luister de podcast in je favoriete podcastapp, via NPO Luister, of via de site of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie