Buitenland
WNL

Oud-NAVO-topambtenaar: zet nu streep in het zand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-NAVO-topambtenaar: zet nu streep in het zand

Voormalig directeur Defensiebeleid van de NAVO Timo Koster vindt het de hoogste tijd dat het bondgenootschap haar tanden laat zien richting Rusland. “We moeten nu - ook op nucleair gebied - een streep in het zand trekken”, zei de topambtenaar in het radioprogramma Sven Op 1 op NPO Radio 1.

Vandaag komen in Brussel de regeringsleiders bijeen voor een ‘historische NAVO top’. Vanwege de aanwezigheid van de Amerikaanse president Joe Biden, maar ook door de “nucleaire vraag die op tafel ligt”, aldus Koster. “We wisten natuurlijk dat de NAVO ook een nucleair bondgenootschap is, maar zo concreet als daar nu over gesproken moet worden, heb ik nog niet eerder meegemaakt”.

Koster: “Ik vind dat we niet door kunnen gaan met op onze handen zitten. Wapenleveranties zijn belangrijk, politiek-economische sancties zijn belangrijk, maar we moeten nu ook écht een streep in het zand gaan trekken”. Als voorbeeld noemt de topambtenaar het sturen van troepen naar Moldavië, maar ook het toevoegen van een nucleaire paragraaf aan de NAVO besluiten van vandaag. “We hebben richting Poetin te veel laten doorschemeren niet te zullen vechten. Je moet zo’n optie nooit van tafel vegen, want dat laat je de tegenstander in je kaarten kijken. Als je een totalitaire agressor ruimte geeft, dan zal hij die ruimte pakken.”

Dienstplicht

Koster houdt er rekening mee dat Poetins escalatie niet bij Oekraïne eindigt, dus vindt dat we ons moeten voorbereiden op verdergaande scenario’s. “Als Poetin deze crisis overleeft, zal het dreigingsniveau niet afnemen. Dan heb je het scenario voor een nieuwe Koude Oorlog, wat vraagt om zwaar herbewapenen en meer troepen aan de grens met Rusland. In die situatie zal ook de dienstplicht onderdeel van de gereedschapskist moeten zijn, wat betekent dat je nu wel over dat soort vraagstukken na zal moeten denken”, besluit de voormalig topambtenaar en directeur Defensiebeleid van het NAVO bondgenootschap.

Ster advertentie
Ster advertentie