Buitenland
NOS

Advocaat Bouterse zaait verwarring over beroep tegen vonnis Decembermoorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Bouterse zaait verwarring over beroep tegen vonnis Decembermoorden

De advocaat van de Surinaamse president Desi Bouterse heeft verwarring gezaaid over de vraag of zijn cliënt in beroep gaat tegen het vonnis dat vrijdag werd uitgesproken. Bouterse kreeg twintig jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden.

Advocaat Bouterse zaait verwarring over beroep tegen vonnis Decembermoorden

Advocaat Irvin Kanhai zei tegen De Ware Tijd dat Bouterse niet in beroep wilde gaan tegen het vonnis. "Ik heb geen behoefte gehad om mijn cliënt te vragen waarom hij dat niet wil", zei de jurist tegen de Surinaamse krant.

Volgens de site Starnieuws heeft Kanhai wel degelijk beroep aangetekend. "Het was een strategie van ons om niet gelijk te zeggen dat er verzet is aangetekend", citeert de site Kanhai. "Mensen waren na het nieuws al zo blij dat Bouterse opgepakt zou worden als de veertien dagen verstreken zouden zijn. Daarom heb ik gezegd dat ik geen verzet heb aangetekend."

Vrijdag deed de krijgsraad in Suriname onverwacht uitspraak in het proces van de Decembermoorden. Volgens de rechter was hij in december 1982 als machtigste man van het leger betrokken bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders.

'Nog tien dagen'

Na de uitspraak kreeg de 74-jarige Bouterse twee weken de gelegenheid om verzet aan te tekenen. Als hij binnen deze periode geen beroep aantekent, vervalt dat recht en zijn er geen andere rechtsmiddelen meer om het vonnis aan te vechten. "Mijn cliënt heeft nog tien dagen om te bedenken wat hij wil. Misschien verandert hij nog van gedachte", aldus Kanhai tegen De Ware Tijd.

De uitspraak is opvallend omdat Kanhai vrijwel direct na de uitspraak van het vonnis zei dat Bouterse in beroep zou gaan. "Juridisch was ik van plan verzet aan te tekenen, maar mijn cliënt heeft gezegd dat ik niks meer moet doen in deze zaak. Hij zal zijn redenen daarvoor hebben", zei hij gisteravond tegen persbureau ANP.

'Logisch besluit'

"Bouterse heeft altijd gezegd dat het gaat om een politiek proces en dat hij de uitspraak niet erkent", zegt correspondent Nina Jurna. "Wat dat betreft is het besluit om niet in beroep te gaan logisch."

Volgens Jurna lijkt Bouterse aan te sturen op amnestie of gratie. "Er ligt sinds 2012 een amnestiewet die door het parlement is aangenomen, maar niet door de krijgsraad. Die wet zou van stal kunnen worden gehaald. Ook kan een president in Suriname gratie krijgen."

Of dat gaat gebeuren, is onduidelijk. "De weg ligt namelijk ook vrij voor het uitvoeren van het vonnis."

Ster advertentie
Ster advertentie