Buitenland

Fel migratiedebat tussen Ten Broeke en Duk: 'We kunnen de massa-immigratie niet aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fel migratiedebat tussen Ten Broeke en Duk: 'We kunnen de massa-immigratie niet aan'

[WNL] Europa moet vluchtelingen duidelijk maken dat de Europese grenzen ondoordringbaar zijn en dat mensen uit Afrika niet worden toegelaten. Volgens journalist Wierd Duk is dat dé manier om de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen. Volgens Han ten Broeke zeurt Duk echter alleen maar over migratie zonder echte oplossingen aan te dragen, blijkt uit een fel debat in het programma WNL Tegenpolen op NPO Radio 1.

Volgens Ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, ligt de sleutel in het oplossen van het migratieprobleem in de economie, door afspraken te maken met Afrikaanse landen zodat hun mensen niet onze kant op komen.

Ondermijnen

Volgens Duk interesseert de mensen in Nederland het verhaal over handel echter niet. "Het gaat over het ideologische verhaal. Wat willen we nu? We willen de massa-immigratie niet. We kunnen het niet aan. Als wij die massa-immigratie gaan faciliteren, ondermijnen wij onze Europese samenleving."

Ten Broeke erkent dat zijn oplossingen misschien wat saai klinken, maar volgens hem is dit de enige manier. "Jij zeurt alleen maar over migratie, ik doe er wat aan", zegt hij tegen Duk. "Ik probeer invulling te geven aan de gedachte dat Europa een fort is waarbij je de ophaalbruggen zelf kunt bedienen."

Stromen opdrogen

Volgens Duk moet er out of the box worden gedacht als het gaat om oplossingen rond de migratieproblematiek. "Je moet niet meer militair ingrijpen, zoals in Irak en elders, en pleiten voor opvang in de regio en dat faciliteren. Je moet aan de kant gaan staan van Orbán en Salvini en aan je eigen mensen laten zien dat je iets doet. Begin met die veerdienst tussen Libië en Europa tot een einde te brengen en schepen als Sea Watch duidelijk te maken dat wat zij doen mensensmokkel is."

De Telegraaf-journalist en opiniemaker vindt dat er vooral een krachtige boodschap vanuit Europa moet komen. "Maak duidelijk dat je die mensen niet toelaat. Denk je dat die vluchtelingenstromen vanuit Afrika dan niet zullen stoppen, als ze weten dat ze hier niet heen hoeven te gaan om gebruik te maken van onze sociale vangnetten? Op het moment dat zij zich daarvan bewust zijn, drogen die stromen op. Maar de politieke wil moet er zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie