Buitenland
VPRO

Kunnen Belgen straks hun flessen en blikjes naar supermarkt brengen voor statiegeld?

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen Belgen straks hun flessen en blikjes naar supermarkt brengen voor statiegeld?

Voor het jaar 2025 moet België ook statiegeld op flessen invoeren. Driekwart van de Belgen wil het graag, ook daar zijn ze het zwerfafval beu. En toch lijkt het maar niet van de grond te komen. De Walen en Vlamingen worden het maar niet eens over de manier waarop dit moet gebeuren, vertelt correspondent Annelies Bontjes in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: België

De discussie over statiegeld voert al heel lang terug. Het afvalbeheer is een gewestelijke bevoegdheid, dus de drie gewesten moeten het eens worden. Nu zijn de partijen eindelijk zo ver dat ze het allemaal wíllen, alleen: ze worden het maar niet eens over welk statiegeld-systeem het beste is.

Vooral tussen Vlaanderen en Wallonië ligt dat moeilijk, legt Bontjes uit. "Nu wordt plastic nog verzameld in blauwe zakken die worden opgehaald. Wallonië wil een 'klassiek' systeem, net zoals wij in Nederland kennen, dus dat je het inlevert bij de supermarkt voor geld. In Vlaanderen lopen proefprojecten voor een digitale variant. Dan krijgt elk flesje, blikje én de blauwe zak waar ze in moeten een code. Die moet je scannen via een app en zo krijg je je geld terug."

De Walen vinden de digitale variant niet toegankelijk genoeg voor iedereen, zegt de correspondent. "Ze maken zich zorgen over de grote 'digitale kwetsbaarheid' van de Belgen: niet iedereen heeft een smartphone, bankapp en internet, of ze kunnen er moeilijk mee overweg. Bovendien zijn er in Wallonië veel zones blanches, plekken waar er simpelweg geen bereik is."

De discussie omtrent statiegeld krijgt ook aandacht van Canal it Up, een Brusselse organisatie van milieuactivisten die in kajaks het afval uit het kanaal van Brussel vist.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deadline

Gaan de Belgen de deadline van 1 januari 2025 halen? Die kans is groot, vertelt Bontjes. "De afgelopen week bleek dat toch ook een groot deel Vlaamse steden en gemeenten die zorgen van Wallonië deelt. Maar liefst 55 burgemeesters verzetten zich nu samen tegen de digitale variant. Ook heeft Brussel nog geen fel standpunt ingenomen, dus dat gewest zal zich vermoedelijk wel schikken. Het lijkt erop dat de Belgen straks dus, net als wij, hun flessen en blikjes naar de supermarkt kunnen brengen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie