Buitenland
NOS

Erdogan mag zich nog eens 5 jaar president van Turkije noemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erdogan mag zich nog eens 5 jaar president van Turkije noemen

Recep Tayyip Erdogan mag zich nog eens vijf jaar president van Turkije noemen. Hij won de tweede ronde van de verkiezingen. Erdogan kreeg ruim 52 procent van de stemmen en sprak zijn aanhang gedurende de avond een paar keer toe. Turkije-correspondent Mitra Nazar sprak erover in het NOS Radio 1 Journaal.

In een overwinningsspeech heeft Erdogan mensen opgeroepen tot eenheid en solidariteit. Daarnaast bedankte hij zijn kiezers. De inflatie is volgens hem het meest urgente probleem voor het land. Hij is van plan om alle onenigheid achter zich te laten en zich te verenigingen achter nationale waarden en dromen.

President Erdogan kreeg zo'n twee miljoen stemmen. Dit zou volgens correspondent Nazar genoeg zijn om geen ruimte over te laten voor twijfel over de uitslag. "Als de uitslag heel dichtbij elkaar komt, worden er vanuit verschillende kanten beschuldigingen over fraude gedaan. Het is duidelijk dat Erdogan met deze uitslag zijn 'momentum' heeft gepakt. Deze ronde was een strijd over de opkomst. Erdogan en zijn partij zijn sterk in het mobiliseren van mensen", vertelt Nazar.

Klap voor oppositie

"De uitslag van de oppositie was een enorme klap voor de 48% van de kiezers die hebben gestemd voor verandering. Het is weer niet gelukt en de hoop was heel erg groot dat het dit keer wel zou lukken", legt de correspondent uit. Oppositieleider Kilicdaroglu noemde de verkiezingen gisteravond de 'oneerlijkste verkiezingen in jaren'. Al heeft hij de uitkomst niet betwist.

"De vrees is dat Erdogan de touwtjes nog wat strakker zal aantrekken en de aanvallen op de oppositie nog meer gaat uitbreiden. Hij heeft nu gezien hoe dichtbij de oppositie is gekomen. Hij heeft erop gehint dat hij de stad Istanbul wil 'terugpakken'. De stad wordt nu bestuurd door een oppositie burgemeester. Maar de grootste vraag zal blijven wat Erdogan gaat doen met de kapotte economie", aldus Turkije-correspondent Mitra Nazar.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie