Achtergrond

'Erdogan wordt gedemoniseerd door westerse media'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Erdogan wordt gedemoniseerd door westerse media'

[KRO-NCRV] Het hele verhaal over Turkije wordt niet verteld, vindt de Belgische hoogleraar Internationale Betrekkingen Dries Lesage. Daarom schreef hij een boek: 'Wat u niet mag weten over Turkije'. Belangrijke stukken in de verhalen over Turkije komen volgens hem niet in de mainstream media. Lesage vertelde erover in De Ochtend op NPO Radio 1.

In de nacht van 15 op 16 juli werd Turkije opgeschrikt tot een poging tot staatsgreep, die binnen een paar uur op een mislukking uitdraaide. President Erdogan greep keihard in: tienduizenden ambtenaren werden ontslagen en er waren arrestaties van militairen, rechters, politieagenten, leraren, academici en zelfs parlementariërs. Kranten werden gesloten en journalisten verdwenen in de gevangenis.

De gewapende strijd tegen de Koerdische PKK werd opgevoerd, invoering van de doodstraf staat weer op de agenda en de relatie met de Europese Unie is op een dieptepunt beland.

'Duistere kanten worden verzwegen'

Volgens Lesage worden westerse media en politici zelf een partij in wat hij noemt "de brutale machtsstrijd in Turkije". Dat gebeurt volgens de hoogleraar doordat aan de ene kant Erdogan en zijn regeringspartij worden gedemoniseerd.

Aan de andere kant worden groeperingen als de PKK, de HDP en de Gülen-beweging juist geromantiseerd, "of in ieder geval wordt niet alles verteld over hun duistere kanten." Lesage gelooft niet in een complot, maar hij vindt wel dat veel Europese media de neiging hebben om niet het hele verhaal te vertellen.

Kritiek

De Belgische hoogleraar krijgt kritiek op zijn uitlatingen. Zo wordt er gezegd dat hij zelf vaak genoeg in de media te horen is en daar ook het andere geluid laat horen. Dat is prettig, vindt Lesage, maar het zou wat hem betreft beter zijn als de belangrijke stukken van het verhaal ook door de 'mainstream media' worden opgepakt.

Lesage vreest wel dat hij mogelijk "in het vizier van ondemocratische groepen" komt, omdat hij steeds degene is die de duistere kanten van groeperingen als de PKK aandraagt.
Ster advertentie
Ster advertentie