Buitenland
NOS

Uitslag Turkse presidentsverkiezingen laat nog op zich wachten

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitslag Turkse presidentsverkiezingen laat nog op zich wachten

De uitslag van de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen laat nog op zich wachten. De laatste tussenstand werd om 2 uur bekendgemaakt door de kiescommissie, op dat moment was 92 procent van de stemmen geteld.

Uitslag Turkse presidentsverkiezingen laat nog op zich wachten

"Volgens de kiescommissie is zo’n 92 procent van de stemmen geteld. De huidige Turkse president, Erdogan, staat op 49 procent. Zijn rivaal en oppositieleider Kilicdaroglu, zit rond de 44 procent", vertelt NOS-buitenlandredacteur Gulsah Ercetin in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat betekent als we deze uitslagen mogen aanhouden dat Turkije eind mei naar een tweede ronde gaat."

Opkomst

Volgens Ercetin is de opkomst bij Turkse verkiezingen altijd hoog. "Zo rond de 80 procent. Een aantal jaar geleden was het zelfs 85 procent. Nu is het echt een record", vertelt ze. "Boven de 90 procent. We hadden het er al weken over dat deze verkiezingen heel spannend zullen zijn. Turken zien dat ook zo." Ercetin ging langs bij stembureaus in Turkije. Daar zag ze rijen met stemmers. "Ik was er al vrij vroeg, er waren lange rijen. Dit jaar is het echt een record qua opkomst."

Tweede ronde

Als de presidentsverkiezingen door zouden gaan naar een tweede ronde zien beide kandidaten dat als een voordeel. "Ik merk zelf dat de oppositie in Turkije denkt: het is nog lang niet voorbij, er is een tweede ronde. Dus zij denken: er is nog een kans om Erdogan, die zo lang aan de macht is, te verslaan", vertelt Ercetin. "Maar ik moet wel zeggen dat het kamp van Erdogan erg zelfverzekerd is. Zes oppositiepartijen die bij elkaar komen om één man te verslaan en hij zit op de 49 procent, dus dat geeft wel een soort van zelfvertrouwen. Er is nog steeds vertrouwen in ons."

Reacties kandidaten

Erdogan hield gisteravond nog een toespraak over de verkiezingen. "Ik vond hem vrolijk overkomen. Hij noemde het een feest van de democratie. Hij zei dat hij een tweede stemronde zou accepteren." Kilicdaroglu heeft ook gereageerd. "Hij zei dat elke stem nog geteld moet worden, niemand moet gaan slapen totdat elke stem geteld is. Ook hij zei dat hij een eventuele tweede stemronde zou accepteren."

RJN Turkije

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie