Buitenland

Marokkanen zoeken toevlucht tot internationale scholen

foto: Willemijn de Koningfoto: Willemijn de Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkanen zoeken toevlucht tot internationale scholen

[KRO-NCRV] Internationale scholen schieten als paddenstoelen uit de grond in Marokko. Het zijn Amerikaanse, Britse en Belgische instituten, oorspronkelijk opgericht voor de kinderen van expats. Maar vooral de Franstalige Belgische scholen trekken de laatste tijd veel Marokkaanse leerlingen, want de ontevredenheid over de staatsscholen in Marokko is groot.

Naast zo’n veertig Franse scholen, zijn er een Britse, Amerikaanse en sinds kort ook twee Belgische scholen in het Noord-Afrikaanse land. Op deze scholen vind je veel studenten uit Europa en Amerika, maar ook Marokkaanse; op de Franse scholen is dit zo’n zestig procent. En dit aantal groeit.

Verschrikkelijk

“Publieke scholen zijn verschrikkelijk - al verschilt het per school,” vertelt een Marokkaanse die liever anoniem wilt blijven. Ze onderwijst leraren en maakt onderwijsboeken voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten. “Ik bezocht een school waar de klassen niet geverfd waren, kinderen van drie niveaus bij elkaar zaten en de schoolboeken verouderd waren.” Veel ouders sturen hun kinderen daarom naar Marokkaanse privéscholen, of nog liever: internationale, zoals de Belgische school.

Onderwijs in Marokko: 'Publieke scholen zijn verschrikkelijk'

De Belgische school opende laatst haar tweede vestiging en een derde is op komst. “Het lesprogramma is hier hetzelfde als in België, behalve dat de leerlingen hier ook Arabisch en Marokkaanse geschiedenis krijgen. Zo kunnen ze goede aansluiting vinden in het onderwijs in Europa later.”

9000 euro

Ook de pedagogiek is beter op niet-Marokkaanse scholen, vertelt een moeder die wacht op haar kind op de Franse school. “Daar slaan ze kinderen. Hier niet.” Internationale scholen zijn echter erg duur. Terwijl een publieke Marokkaanse school gratis is, vraagt de Amerikaanse school zo’n 9000 euro per jaar per kind. De Belgische school zit daar nu behoorlijk onder met 4000 tot 6000 euro per jaar, maar dit is nog maar betaalbaar voor een hele kleine groep ouders in Marokko. “Ik hoop dat de opkomst van internationale scholen zorgt voor een verlaging van dit lesgeld,” aldus de Marokkaanse die werkt in het onderwijs, “zodat goed onderwijs in de toekomst beschikbaar zal zijn voor meer mensen."

Ster advertentie
Ster advertentie