Buitenland
NOS

Student Erik blijft in Wuhan, ook nu een complete lockdown wederom dreigt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Student Erik blijft in Wuhan, ook nu een complete lockdown wederom dreigt

"Daar gaan we weer," dacht Erik toen de Chinese autoriteiten deze week ingrepen omdat er lokale brandhaarden zijn in Wuhan. Het land wil naar 0 besmettingen toe, dinsdag waren het er zo'n 400. En dat betekent dat het land nu strenge maatregelen neemt.

Luister hier het gesprek met student Erik vanuit Wuhan

In Wuhan stak het virus eind 2019 voor het eerst de kop op. Veel buitenlanders wisten destijds niet hoe snel ze weg moesten komen uit de stad. Maar de Nederlandse student Erik Wouter Nijhof bleef. Net als nu.

"Er zijn een heel stuk minder mensen op straat, ik kom net uit de metro en er is maar een fractie mensen van wat er normaal op straat is," vertelt Erik in het NOS Radio 1 Journaal.

Een hele operatie

De student schetst het straatbeeld: "Een aantal wegen zijn afgesloten, een aantal straten zijn in quarantaine gezet." Met zijn eigen straat is dat nog niet gebeurd. In 2020 was dat wel zo en dat was best heftig, herinnert hij zich: "Je zit opgesloten."

Morgenochtend om acht uur wordt de hele buurt van Erik getest. Dat is een hele operatie: "De teststraat komt naar je buurt toe. Daar gaan een paar duizend mensen doorheen. Zo gaan ze straat voor straat af."

Exact hetzelfde

Maar de complete lockdown die dreigt, is voor hem geen reden de stad te vertalen. "Ik wil doorstuderen. De twee en een halve maand in lockdown vind ik prima. Mijn buren zijn aardig en vriendelijk."

Volgens de student komt het wel goed. Al is het natuurlijk de vraag of de lockdown daadwerkelijk twee en een halve maand gaat duren.

En daarom zijn mensen opnieuw aan het hamsteren geslagen, merkt Erik. "Ik probeerde gisterenavond online boodschappen te bestellen maar dat ging niet. Het is exact hetzelfde als vorig jaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie