Naar homepage
Buitenland

Grote toestroom van bootmigranten op Canarische eilanden
NOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote toestroom van bootmigranten op Canarische eilanden

De afgelopen dagen zijn opnieuw honderden migranten aangekomen op de Canarische Eilanden. Het aantal mensen dat de oversteek vanuit West-Afrika heeft gemaakt is dit jaar vervijfvoudigd. Dat komt doordat de noordkust van Afrika, in Marokko, potdicht zit, zegt correspondent Rop Zoutberg.

"Aan de andere kant speelt ook de coronacrisis mee. Het uitzettingsbeleid is tot stilstand gekomen, doordat de grenzen zijn gesloten. De migranten weten dat de kans dat ze worden teruggestuurd klein is."

Een op de twintig

De oversteek van zo'n 1400 kilometer is levensgevaarlijk. Eind oktober verdronken nog zeker 140 migranten toen op hun boot brand uitbrak en het schip vervolgens kapseisde. Zoutberg: "Een op de twintig migranten overleeft het niet."

Eenmaal aangekomen op de Spaanse eilanden is de opvang een groot probleem. Een tijdelijke oplossing is om de mensen onder te brengen in vakantiecomplexen, die vanwege corona toch leegstaan. Maar dat laten de lokale autoriteiten liever niet zien, uit angst om de uiterst belangrijke toeristenindustrie nog meer schade te berokkenen.

Correspondent Rop Zoutberg ging kijken in een havenstad op Gran Canaria.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie