Buitenland
VPRO

In Egypte moeten zelfs de doden plaatsmaken voor een nieuwe brug

foto: EPA/KHALED ELFIQI
  1. Nieuwschevron right
  2. In Egypte moeten zelfs de doden plaatsmaken voor een nieuwe brug

In Egypte is één van de oudste wijken van Caïro met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een nieuwe brug. En dat roept veel emoties op, vertelt correspondent Ruth Vandewalle in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Egypte

Stad van de Doden

In de afgelopen weken trokken bulldozers verwoestend door de Stad van de Doden in Caïro. De historische wijk wordt al eeuwenlang gebruikt om doden te begraven. Dit doen de Egyptenaren in de meest prachtige familiegraven, die eruit zien als kleine huisjes met vaak ook een kleine tuin.

Het is een bijzondere plek, vertelt Vandewalle. ''Het is niet alleen een rustplaats voor de doden, er is ook een bruisende gemeenschap die al decennialang in de familiegraven woont, dit vanwege het gebrek aan goedkope woningen. Deze mensen onderhouden bovendien de graven en eeuwenoude moskeeën in het gebied.'' De Stad van de Doden is erkend als UNESCO Werelderfgoed.

foto: MARWAN NAAMANI / AFP

Sisi's betonwoede

Toch is een groot deel van de wijk inmiddels vernietigd voor de bouw van een nieuwe brug. ''Het lijkt wel of president Sisi last van betonwoede heeft. Hij heeft de afgelopen jaren in Caïro, maar ook daarbuiten, honderden nieuwe bruggen laten bouwen'', aldus Vandewalle. De nieuwe brug moet het centrum van Caïro verbinden met de nieuwe hoofdstad die Sisi in de woestijn laat bouwen.

Om dat te doen zijn ondertussen al verschillende historische wijken vernield, en nu dus zelfs werelderfgoed. ''De Egyptenaren zijn woedend: een plek van zo’n groot historisch belang wordt gewoon weggevaagd. Daar komt nog bij dat veel families, als ze daar überhaupt het geld voor hadden, hun doden moesten opgraven en verplaatsen'', verklaart Ruth.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lichtpuntje

Voor de liefhebbers van historisch Caïro is er volgens onze correspondent één lichtpuntje. ''De regering zal niet de gehele Dodenstad verwoesten. De meest bijzondere graven en monumenten zullen worden bewaard, waaronder ironisch genoeg het graf van een familielid van president Sisi.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie