Buitenland

'Duitsland moet inzien dat wapens oorlog kunnen voorkomen'

VPRO
foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Duitsland moet inzien dat wapens oorlog kunnen voorkomen'

Terwijl landen als Nederland en de Verenigde Staten in allerijl militaire toezeggingen doen aan Oekraïne in het oplopende conflict met Rusland, blijft Duitsland, het machtigste land van de EU, ongemakkelijk stil. In de NPO Radio 1-podcast Europa Draait Door merkt Arend Jan Boekestijn op dat Duitsland moet inzien dat wapens juist ingezet kunnen worden om oorlog te voorkomen.

#5 - 5000 helmen voor Oekraïne. Waarom doet Duitsland niet meer? (S04)

Arend Jan Boekestijn verwijst daarmee naar het pleidooi van de bekende journalist en historica Anne Applebaum die stelt dat, juist om de vrede te bewaren, investeringen in wapens noodzakelijk zijn. "Wapens kunnen ertoe leiden dat er een machtsevenwicht ontstaat, dat je tegenwicht biedt — waardoor de kosten om oorlog te gaan voeren hoger worden, en waardoor dus oorlog voorkomen wordt."

Duits ongemak

Volgens correspondent Wouter Zwart, bij deze aflevering te gast bij Europa Draait Door, wordt Duitsland momenteel heen en weer geslingerd tussen een traditionele pacifistische houding enerzijds, en een groeiend sentiment dat genoeg heeft van de Russische agressie anderzijds. Daarbij zijn ook de economische belangen zijn van grote invloed. "Juist omdat Duitsland en Rusland zo dicht bij elkaar liggen, is het logisch dat er hier veel bedrijven zijn —denk aan scheepsbouw, denk aan machinebouw, denk aan landbouw— die allemaal handeldrijven met de Russen." Ook dat blijven volgens Zwart factoren die niet te negeren zijn in de analyse van het Duitse ongemak.

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie