Buitenland
KRO-NCRV

Na verontwaardiging over Wit-Rusland 'gebeurt er niet zoveel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na verontwaardiging over Wit-Rusland 'gebeurt er niet zoveel'

"Er wordt afkeur uitgesproken en iedereen gaat weer door." Dat zegt journalist Tom Kleijn in het Mediaforum van Spraakmakers over de arrestatie van journalist Roman Protasevitsj door Wit-Rusland. "Uiteindelijk gebeurt er niet zoveel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zondag werd een passagiersvlucht van Ryanair door Wit-Russische autoriteiten omgeleid naar Minsk waarna journalist Roman Protasevitsj gearresteerd werd. Protasevitsj deed verslag van de verkiezingen en de massale protesten die daarna volgende tegen de autoritaire president Loekasjenko.

Verontwaardiging

De internationale verontwaardiging is enorm, maar journalist Tom Kleijn verwacht niet dat er veel actie ondernomen zal worden. "Dat is waarom het mij raakt. Je leest een krankzinnig verhaal over een gekaapt vliegtuig met een straaljager ernaast. Iedereen vindt het heel erg, de EU reageert, Rutte reageert. En dan?"

"Zo iemand verdwijnt in de gevangenis en komt er misschien over tien jaar weer zwaar beschadigd uit. Als hij er al uit komt. Hij is pas 26 jaar." In Wit-Rusland zitten momenteel 29 journalisten in de gevangenis. Bij nieuwsorganisaties worden regelmatig invallen gedaan en kritische kanalen worden uit de lucht gehaald.

Jamal Khashoggi

Kleijn refereert naar de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018 in het consulaat van Saoedi-Arabischein Istanboel. "Die is vermoord door een regime, in stukken gesneden.. Er wordt afkeur uitgesproken en uiteindelijk gaat iedereen gaat weer door. Uiteindelijk gebeurt er niet zoveel."

"Vanuit de journalistiek moet je hier steeds weer items over maken. Veel meer kun je niet doen", zegt journalist Hansje van de Beek. Ook zij verwacht op de lange termijn niet veel van partijen die nu zeggen met sancties te komen. "Je hoort altijd over sancties en ik vraag me af in hoeverre dat helpt. Deze man kan mogelijk geëxecuteerd worden he.."

"Loekasjenko weet dat hij ermee wegkomt", zegt Van de Beek. Kleijn beaamt dat: "ook van de massale protesten heeft hij zich niets aangetrokken".

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Hansje van de Beek

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie