Buitenland
VPRO

Britse erfgenamen van slavenhandelaren willen excuses

foto: Anne Saenen
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse erfgenamen van slavenhandelaren willen excuses

Recent weigerde Premier Rishi Sunak nog officieel excuses te maken in het parlement voor de Britse betrokkenheid in de slavenhandel. Toch zwelt de roep om dit te doen aan, en wel uit opvallende hoek. Een groep Britse erfgenamen, wiens voorouders betrokken waren bij de slavenhandel, vragen koning Charles de stap te nemen. Een van hen is David Lascelles. Correspondent Anne Saenen zocht hem op voor Bureau Buitenland.

David Lascelles, de graaf van Harewood, woont in een uitbundig landgoed met een grote tuin waar de weelde vanaf druipt. In een van de gangen hangt het portret van een zelfverzekerde man. Subtiel op de achtergrond van dat portret is een schip te zien; naar alle waarschijnlijkheid een schip dat gebruikt werd voor de slavenhandel.

Barbados papers

Lascelles ontdekte pas op latere leeftijd dat zijn familie innig betrokken was bij de slavenhandel. In de kelder van zijn huis trof hij twee metalen dozen die waren gelabeld met de tekst: 'Barbados papers'. "Er zaten verschillende soorten papieren in die dozen," vertelt de graaf, "gewone brieven, scheepsarchieven, maar het meest schokkende waren de handelsverslagen met lijsten van de namen van tot slaaf gemaakten die als handelswaar, inclusief prijzen, onder elkaar werden gezet."

De graaf wil in het reine komen met de geschiedenis van zijn familie en heeft zich daarom aangesloten bij de zogenaamde ‘heirs of slavery’, waarin erfgenamen van slavenhandelaren hun handen ineen slaan om het onderwerp op de publieke agenda te krijgen, te pleiten voor excuses van de staat, maar ook vooral door geld te doneren aan gemeenschappen en organisaties die zich inzetten voor de nazaten van de tot slaaf gemaakten.

Luister hieronder de gehele reportage van correspondent Anne Saenen.

Franse volkswoede & Britse erfgenamen slavenhandelaren willen excuses - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie