Buitenland
BNNVARA

Koerden gaan buitenlandse IS-strijders berechten: 'Een daad van protest'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koerden gaan buitenlandse IS-strijders berechten: 'Een daad van protest'

Omdat ze er met de Europese landen niet uitkomen, hebben de Koerden in Noordoost-Syrië het heft in eigen handen genomen. In april willen ze namelijk zelf de buitenlandse IS-strijders gaan berechten. Of dit gaat werken en welke complicaties hierbij komen kijken vertelt Hans Jaap Melissen bij De Nieuws BV.

De Koerden in Noordoost-Syrië wilden heel graag een international tribunaal, maar dat is ingewikkeld. Ook het berechten van buitenlandse IS-strijders in hun land van herkomst licht gevoelig. Dus gaan ze nu maar zelf de buitenlandse IS-strijders berechten.

"Ik zie het ook wel een beetje als een daad van protest, op een bepaalde manier. Aan de andere kant is het ook een protest waarmee je jezelf in de voet kan schieten, want dan heb je ook verklaard dat jijzelf met het probleem blijft zitten. Maar de vraag is wel vervolgens, wat zal dit dan betekenen, die berechting?", aldus Hans Jaap Melissen.

Veel vragen

Het bericht van de Koerden roept veel vragen op. Het is namelijk geen erkende staat. Mogen veroordeelde of vrijgesproken IS'ers alsnog worden vervolgd voor hetzelfde feit in hun land van herkomst? Mogen Europese advocaten hun cliënten bijstaan? Kunnen de buitenlandse IS'ers na het uitzitten van hun straf weer vrij terugkeren?

"Hoe gaat het überhaupt uitzien? Er liggen zoveel vragen. Dat je ook denkt, hoe kan het binnenkort ook van start gaan. Of is dit ook een poging van de Koerden om aandacht te vragen voor hun probleem. En zal het niet zo heel veel voorstellen, die rechtszaken", aldus Melissen. Of dit de oplossing is dus nog maar de vraag.

Hans Jaap Melissen over het berechten van buitenlandse IS'ers door de Koerden

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie