Buitenland
NOSNTR

Strijd tussen Buckingham Palace en Harry & Meghan wordt harder

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd tussen Buckingham Palace en Harry & Meghan wordt harder

De gemoederen rond het Britse koningshuis lopen in aanloop naar het nu al geruchtmakende tv-interview van Oprah Winfrey met Meghan Markle en prins Harry steeds verder op.

"Hoewel ze naar Amerika verhuisd zijn om in het VK aan alle media-aandacht te ontsnappen, voelen ze toch ook nog wel de behoefte om de media hier en daar op te zoeken. In dit geval is het duidelijk een poging om hun kant van het verhaal te vertellen. Over alles wat er is gebeurd het afgelopen jaar wat uiteindelijk tot de breuk met de koninklijke familie heeft geleid. De aankondiging van het interview belooft in elk geval veel vuurwerk", zegt correspondent Tim de Wit in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Beschuldigingen heen en weer

Buckingham Palace maakte gisteren bekend dat het een onderzoek instelt naar de "erg verontrustende" beschuldigingen dat Markle haar personeel zou hebben gepest. Markle beschuldigt het paleis er ondertussen van leugens over haar te verspreiden, blijkt uit een vrijgegeven fragment uit het Oprah-interview.

"Ik weet niet hoe ze kunnen verwachten dat we na al deze tijd gewoon onze mond zouden houden, terwijl zij een actieve rol spelen in het in stand houden van onwaarheden", zegt de hertogin van Sussex. Het hele interview wordt zondag uitgezonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Nu is het menens"

"Nu is het menens", schrijft BBC-royalty-verslaggever Jonny Dymond. "Het is duidelijk dat ze hun kritiek niet beperken tot de Britse media, die ze overduidelijk verafschuwen, maar dat ze hun vizier ook richten op het koningshuis."

Of, in de woorden van de Koninklijk Huis-verslaggever Chris Ship van zender ITV: "Het lijkt allemaal een stuk erger dan gedacht."

NOS-correspondent Tim de Wit zegt dat het Oprah-interview door Buckingham Palace wordt gezien als een oorlogsverklaring. "Het paleis is bang dat het paar de vuile was gaat buiten hangen. Er wordt gevreesd dat Meghan gaat vertellen dat haar het leven binnen de koninklijke familie onmogelijk is gemaakt."

Breuk is definitief

Hoewel Harry nooit een geheim had gemaakt van zijn afkeer van het vergrootglas waaronder hij zijn leven leidde, kwam de breuk tussen hem en het koningshuis vorig jaar toch als een enorme verrassing. In januari kondigden de hertog en hertogin van Sussex aan dat ze een ander leven wilden gaan leiden, voornamelijk buiten het Verenigd Koninkrijk. Niet langer verlangden ze een vooraanstaande positie binnen de koninklijke familie en de bijbehorende financiële afhankelijkheid.

Na gesprekken met de koningin werd besloten dat de twee een jaar over hun voornemen zouden nadenken. Die periode verliep vorige maand, waarna koningin Elizabeth het vertrek van Harry en Meghan definitief maakte en de koninklijke banden met hen doorsneed.

De twee zullen ook nooit meer werkzaamheden voor de kroon uitvoeren. "Hoewel iedereen bedroefd is om hun beslissing, blijven de hertog en hertogin toch geliefde leden van de familie", zei Buckingham Palace.

'Giftige Britse pers'

Ze hadden geen andere keus, zei Harry er vorig jaar over en deed er vervolgens het zwijgen toen. Pas vorige week vertelde hij meer, in een interview met zijn vriend en tv-presentator James Corden.

Harry moest het land uit omdat de "giftige" Britse pers zijn geestelijke gesteldheid in gevaar bracht. "Ik deed dat wat elke echtgenoot of vader had gedaan: ik moest mijn gezin daar weghalen."

Meghan en Harry

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie