Buitenland
BNNVARA

Biden haalt uit naar MAGA-beweging: 'Ze ondermijnen de democratie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden haalt uit naar MAGA-beweging: 'Ze ondermijnen de democratie'

Vanuit de Independence Hall in Philadelphia heeft Joe Biden zich gisteravond tot het Amerikaanse volk gericht tijdens een zogenoemde 'prime time speech'. Het werd een toespraak waarin hij een beroep doet op de Amerikanen om de democratie in leven te houden. Het wordt gezien als het startpunt voor de belangrijke midterms-verkiezingen in november, die volgens Biden de redding of het verval van de Amerikaanse democratie kunnen betekenen. Journalist en Amerika-kenner Laila Frank legt in De Nieuws BV de impact uit van Biden's speech.

In zijn speech staat het 'redden van de Amerikaanse democratie' centraal. Volgens Frank heeft Biden zich in zijn presidentschap nog niet eerder zo fel uitgesproken als nu. Tijdens de race voor het presidentschap in 2020 heeft Biden vaak gezegd dat Trump een bedreiging is, maar nu verbreedt hij dat naar zijn aanhangers, de MAGA-republikeinen.

Frank geeft aan dat deze speech, waarin Biden de MAGA-beweging van Trump beschuldigt van het in gevaar brengen van de democratie, bedoelt is voor de onafhankelijke kiezers. "Deze speech is voor de Republikeinen die zich niet op het gemak voelen bij de MAGA stroming, en ook voor de democraten die vinden dat Biden zich meer moest uitspreken", aldus Frank.

Soul of the nation

Biden heeft het in zijn speech over 'the soul of the nation'. Frank geeft aan dat dit begrip voor elke Amerikaan anders is. Volgens Frank put Biden inspiratie uit de onafhankelijkheidsverklaring en de grondwet voor zijn definitie van 'de ziel van de natie'. "Biden geeft aan dat Amerika een land is dat gelooft in de rechtstaat, eerlijkheid, gelijkheid, vrijheid en gelooft in de democratie."

Hier haalt de president uit naar de MAGA-beweging. Volgens Biden zouden die de grondwet niet respecteren en niet geloven in de rechtsstaat. Ook zegt Biden dat de beweging bezig is politici aan de macht te krijgen die de verkiezingsuitslag van 2020 ontkennen om zo de democratie te ondermijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaar

Frank legt uit dat Biden hier onder andere refereert naar twee republikeinse politici. Zo belooft de republikein en kandidaatsgouverneur van Pennsylvania, Doug Mastriano, in zijn verkiezingsbelofte de kieswetten zo aan te passen dat de kiesmannen de verkiezingsuitslag naast zich neer mogen leggen. Een ander voorbeeld is de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, die een verkiezingspolitie in het leven heeft geroepen. Dit formele orgaan zou verkiezingsfraude moeten gaan opsporen. "DeSantis heeft nooit gezegd dat Trump gelijk had over de verkiezingsuitslag, maar hij zaait wel twijfel zonder aanleiding. Dat is het gevaar Biden op doelt", aldus Frank.

Midterms

De speech van Biden wordt gezien als het startpunt van de midterms-verkiezingen die in november van start staan. Voor Biden staat er veel op het spel. Tijdens deze verkiezingen worden delen van het congres en het senaat opnieuw verdeelt. Op dit moment hebben de democraten het Witte Huis, het congres en de senaat nog in handen. Maar dit kan volgens Frank zo veranderen. "Het zou beteken dat het hele spel in Washington D.C. er anders uitgaat zien en zo ook de mogelijkheden van Biden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie