Buitenland
NOS

Brazilianen demonstreren tegen bestorming: 'Ging ook voor veel Bolsonaro-aanhangers te ver'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brazilianen demonstreren tegen bestorming: 'Ging ook voor veel Bolsonaro-aanhangers te ver'

Duizenden Brazilianen gingen gisteravond de straat op om te demonstreren tégen de bestorming van drie overheidsgebouwen door aanhangers van oud-president Bolsonaro in de hoofdstad. Hoe breed worden de gebeurtenissen van afgelopen zondag veroordeeld in Brazilië? In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Boris van der Spek.

"De mensen die betrokken waren bij de bestorming zijn de radicale Bolsonaro-supporters. De oud-president heeft een grote aanhang, heel veel mensen stemden op hem tijdens de verkiezingen, maar velen vinden ook dat wat zondag is gebeurd veel te ver ging", aldus Van der Spek.

Oproep sociale media

"Over de bestorming komt steeds meer naar buiten. Op sociale media en in Telegram-groepen is dagenlang opgeroepen om naar Brasilia te gaan en mee te doen met de bestorming. Er waren honderd bussen gereserveerd om duizenden aanhangers van Bolsonaro naar de hoofdstad te krijgen, dus het was echt groots georganiseerd", weet Van der Spek.

"President Lula heeft meerdere maatregelen aangekondigd. De deelstaatregering van Brasilia is tijdelijk aan de kant gezet. De politiechef daar is ontslagen. Kampen van Bolsonaro-aanhangers in Brasilia zijn of worden ontruimd. Er zijn al 1500 mensen aangehouden. Lula zei heel duidelijk dat alle daders hard worden aangepakt."

Van hogerhand georganiseerd

"Er wordt ook onderzocht welke politici erbij betrokken zijn. Zo waren de neef van Bolsonaro en oud-medewerkers van zijn regering aanwezig bij de bestorming. Ook mensen uit zijn partij. De verwachting is dat dit van hogerhand georganiseerd is", zegt Van der Spek.

"Er zijn geen directe aanwijzingen dat Bolsonaro zelf achter de bestorming zit. Zijn heftige retoriek over verkiezingsfraude en oorlog tegen het kwaad heeft zeker wel een rol gespeeld, maar met deze bestorming heeft hij naar eigen zeggen niks te maken gehad. Hij zit in de VS in Florida en heeft het ook redelijk snel veroordeeld."

r1jn boris van der spek

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie