Buitenland
NOS

Sri Lankaanse overheid kondigt maatregelen aan om zware economische crisis tegen te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sri Lankaanse overheid kondigt maatregelen aan om zware economische crisis tegen te gaan

Sri Lanka lijkt steeds meer tot stilstand te komen. Het land zit in de zwaarste economische crisis in meer dan 70 jaar, er is een groot tekort aan geneesmiddelen en brandstof, en de inflatie stijgt de pan uit. Met een serie nieuwe maatregelen hoopt de regering het tij te keren.

Sri Lanka kampt met zwaarste economische crisis sinds 70 jaar

"De belangrijkste maatregel die is aangekondigd, is dat er twee weken lang geen brandstof verkocht mag worden", vertelt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Anders is er nauwelijks voorraad voor één dag. Dus om te voorkomen dat ambulances geen brandstof meer hebben, gaan alle tankstations nu dicht."

Maatregelen

"Het openbaar vervoer ligt plat. Aan bedrijven is gevraagd om mensen thuis te laten werken. Het land gaat dus eigenlijk al in een soort van lockdown. De scholen waren al dicht, maar dat wordt verlengd. De stroomvoorziening was al beperkt, op sommige plekken hebben mensen nog maar een aantal uur stroom."

Brandstof

"Sri Lanka kan de brandstof niet meer betalen, doordat de prijzen in de wereld zijn gestegen en tegelijkertijd heeft het land de buitenlandse valuta niet verdiend om het te importeren. Bijna alles waarmee dat werd verdiend, is door de pandemie verminderd. Zoals toerisme en export."

Leningen

"Wat er nog is, moeten worden uitgeven aan het terugbetalen van buitenlandse leningen. Daar is Sri Lanka dit jaar ook al mee gestopt. Ze hebben de afgelopen jaren veel te veel leningen afgesloten, onder onbekende voorwaarden zoals met China. Hierdoor is er een gigantische schuld."

"Het staats petroleumbedrijf heeft een schuld van zo'n 700 miljoen dollar. Daardoor willen de meeste landen en organisaties geen olie meer willen verstrekken aan het land. Daarom word er nu gezocht naar andere bronnen, met name in Rusland."

Rusland

"Rusland biedt olie extra goedkoop aan, dus dat is de enige kans om het te kunnen kopen. Sri Lanka heeft dat vorige maand ook al gedaan, daarmee kon toen de enige raffinaderij weer worden opgestart. Maar nu zijn er weer tekorten. Het is een beetje dweilen met de kraan open."

IMF

"De voornaamste langetermijnoplossing die nu wordt gezocht, ligt bij het IMF. Die zijn nu in Sri Lanka om tot een overeenkomst te komen. Het IMF is wel bereid om het land te redden met een hoop geld. Ze zullen met eisen komen voor meer structurele veranderingen, zodat het land uiteindelijk uit de crisis zal moeten opkrabbelen. Maar ook met het IMF, met alle formaliteit, kan het maanden gaan duren. Maar ondertussen wordt het voor de bevolking steeds moeilijker."

RJN Sri Lanka

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie