Buitenland
VPRO

Hoe de sfeer in het paradijselijke Nicaragua 'ineens' omsloeg

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de sfeer in het paradijselijke Nicaragua 'ineens' omsloeg

Het ziet er niet naar uit dat het snel weer rustig wordt in het Midden-Amerikaanse land. "Nicaraguanen zijn enorm bang voor wat er komen gaat," vertelt Jennifer. Ze komt al 20 jaar in Nicaragua en heeft 12 jaar in een vissersdorpje vlakbij de stad Leon gewoond.

Video niet beschikbaar

Vanachter barricades en met zelfgemaakte mortieren protesteren de Nicaraguanen al ruim twee maanden. Ze nemen het niet alleen op tegen president Ortega, maar ook de bevolking staat lijnrecht tegenover elkaar.

Bevolking tegenover elkaar

Demonstranten nemen het niet alleen op tegen de staat, maar ook tegen elkaar. "Het enge is dat ook de bevolking tegen elkaar wordt opgezet. Sandinisten, aanhangers van president Ortega, rekruteren jongeren om de straat op te gaan voor de president of standbeelden van sandinisten te bewaken."

Populair zijn de president en zijn bewind niet. "Ik ken weinig Nicaraguanen die fan van hem zijn. Maar ze krijgen ervoor betaald. Als niemand meer te eten heeft, dan krijg je ze wel om", vertelt Jennifer. Het is de grootste crisis in het land sinds het einde van de burgeroorlog in 1990. "De bevolking is bang voor een nieuwe burgeroorlog. Het ziet er niet naar uit dat de chaos en het geweld binnenkort verdwijnt."

Jennifer is een gefingeerde naam. De naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie