Buitenland
VPRO

Wat verdient een Pool?

foto: JANEK SKARZYNSKI / AFPfoto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat verdient een Pool?

In Polen lijkt het sinds het begin van het jaar over één ding te gaan: wat blijft erover van mijn inkomen na belastingaftrek? Dore van Duivenbode vertelt in Buitenland Uitgelicht! dat er heel veel verwarring bestaat over een nieuw pakket belastingmaatregelen.

Buitenland Uitgelicht: Polen

De Poolse Deal

Vanaf één januari gelden in Polen nieuwe belastingmaatregelen, ook wel de Poolse Deal genoemd. Maar niemand lijkt echt te begrijpen wat het concreet voor zijn/haar portemonnee gaat betekenen, ontdekte Van Duivenbode. ''Iedereen probeert voor zichzelf te achterhalen hoeveel aan netto-inkomen ze zullen overhouden. Belastingkantoren draaien overuren, extra ambtenaren, oververhitte telefoonlijnen, en ieder medium bericht hier al de hele week over.''

'Belastingonrust'

''Er heerst, zo schrijft de progressieve media: belastingonrust. Ik lees ook de term besluitvormingschaos. Die pakken de kans om regeringspartij PiS terecht te stellen en te benadrukken dat het vooral grote gezinnen en gepensioneerden helpt, maar de rest fiscaal gediscrimineerd wordt'', zegt de Pools-Nederlandse Van Duivenbode. De regeringspartij staat bekend om haar conservatieve standpunten, zoals het stimuleren van een traditioneel gezin man-vrouw met veel kinderen. Alleenstaanden lijken met name gedupeerd te worden in de plannen van PiS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De zwijgende meerderheid

Inmiddels heeft de Poolse minister van Financiën gereageerd, las Dore van Duivenbode in een persverklaring. De verantwoordelijke beleidsman ontkent dat er sprake is van commotie. ''Ja, sommigen hebben geld verloren zegt de minister, maar de overgrote meerderheid, de zwijgende meerderheid, - een internationaal begrip blijkbaar -, die gaat erop vooruit.'' Dore van Duivenbode denkt wel dat de Poolse regering de gecreëerde chaos min of meer erkent. ''Er is toegezegd dat de onterecht gedupeerden, zo snel mogelijk een vergoeding krijgen.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie