Buitenland

Eindelijk kunnen Oekraïense jongeren zonder gedoe naar Amsterdam

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Eindelijk kunnen Oekraïense jongeren zonder gedoe naar Amsterdam

Het is erdoor. Vanaf juni kunnen Oekraïners zonder visum afreizen richting de Europese Unie. Afgelopen week ging het Europees Parlement daarmee akkoord. En vooral jongeren kunnen niet wachten om in Amsterdam op vakantie te gaan.

“Ze zien het echt als een symbolische stap richting de EU, net als het associatieverdrag”, legt correspondent Michiel Driebergen uit. Nu nog moeten Oekraïners een - vinden zij - vernederende procedure ondergaan om een visum te krijgen. “Je moet bijvoorbeeld aantonen dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan, je moet melden waar je naartoe gaat en je moet een uitnodiging of een hotelreservering hebben,” aldus Driebergen. Dat gaat vanaf juni allemaal verdwijnen.

Nederland populair

“Veel Oekraïners hebben de droom om naar Amsterdam te gaan. Ze vragen ook tips aan mij”, zegt Driebergen. Het Nederlandse ‘Nee’ in het referendum maakt daarin niet veel uit. Veel jongeren waren daar wel teleurgesteld en verontwaardigd over, maar nu het kabinet het verdrag, - met bezwaren-bijlage - toch goedkeurt, wordt dat gezien als een stap in de goede richting.

Vrij reizen

Bij dit visum gaat het om vrij reizen en niet om werken. Werken blijft illegaal. Maar ook het reizen is nog niet zo simpel. Oekraïners hebben een biometrisch paspoort nodig, net als wij hebben, met vingerafdruk. Op dit moment hebben pas drie miljoen mensen – van de 45 miljoen – dat aangevraagd.

Daarbij komt dat reizen naar Europa relatief duur is voor mensen daar en het visum zelf kost 35,- euro. De meeste Oekraïners hebben een mager salaris van zo’n € 150,-. Dus het is niet zo dat wij nu overspoeld zullen raken door toeristen uit die hoek.

Trots

Er is een risico dat het aantal mensen dat illegaal in de EU wil werken wel zal toenemen, omdat de eerste stap nu makkelijker wordt gezet. Maar Driebergen vertelt dat er al miljoenen Oekraïners werken in het buitenland. En dat de mensen die dat wilden al wel weg zijn. “Bovendien is er steeds meer een gevoel van trots. Ze willen in Oekraïne blijven en het eigen land weer opbouwen.”

Ster advertentie
Ster advertentie