Buitenland
VPRO

‘De vrede wordt gesaboteerd in Colombia’

foto: Carlos Villalón - FARC Combatant (2015)foto: Carlos Villalón - FARC Combatant (2015)
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De vrede wordt gesaboteerd in Colombia’

Ondanks het vredesakkoord met de FARC van 2016 blijft Colombia het toneel van conflict en geweld, onderwerpen die al decennialang kunstenaars in het land inspireren. In Amsterdam opent op 7 maart een tentoonstelling met artistieke visies op het gewapend conflict. Verslaggever Edwin Koopman van Bureau Buitenland ging langs bij curator Carolina Ponce León.

De tentoonstelling laat zien hoe de houding tegenover het langdurige conflict verandert. "Terwijl bij de oudere generatie het lijden centraal staat, zijn jongere kunstenaars vaak kritisch op de politiek", zegt Ponce León, "voor hen is de uitzichtloosheid van het conflict het resultaat van een corrupte regering en een falend internationaal drugsbeleid."

Een opvallende installatie is die van performancekunstenaar Maria José Argona waarvoor ze zes uur lang tussen vier vlijmscherpe messen stond. Volgens Ponce León zegt het kunstwerk veel over de algemene ervaring van geweld in Colombia: "De mesjes staat gericht op de keel, precies waar je stem zit. Stil blijven is een vorm van weerstand bieden, maar kan ook wijzen op een vorm van censuur."

Maria José Argona - Right at the Centre there is Silence

De expositie is actueel, omdat het gewapende conflict in Colombia, ondanks het vredesakkoord van 2016, onverminderd doorgaat. "Sociale leiders worden systematisch vermoord", aldus Ponce León, "en laten zij nou net degenen zijn die we nodig hebben om het vredesakkoord te kunnen implementeren."

De tentoonstelling HERE/NOW: Current Visions from Colombia is tot eind juni te zien bij Framer Framed en het Beautiful Distress House in Amserdam.

Conflictkunst uit Colombia

Ster advertentie
Ster advertentie