Buitenland
BNNVARA

Bolsonaro - de 'Braziliaanse Trump' - gaat aan de slag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bolsonaro - de 'Braziliaanse Trump' - gaat aan de slag

Met groot ceremonieel vertoon werd de omstreden Jair Bolsonaro gisteren geïnstalleerd als de 38ste president van Brazilië. De extreem-rechtse voormalige legerofficier belooft hard op te treden tegen criminaliteit en corruptie. In De Nieuws BV bespreken correspondent Marjon van Royen en Kees Konings (hoogleraar Brazilië Studies) de politieke verdeeldheid in Brazilië en de plannen van de kersverse president.

Iets meer dan 55 procent van de stemmen haalde Bolsonaro twee maanden geleden binnen toen hij de presidentsverkiezingen won. De verkiezingscampagne kenmerkte zich door de grootschalige verspreiding van nepnieuws via Facebook en Whatsapp. Bolsonaro ging er zelf met gestrekt been in en grossierde in racistische opmerkingen en denigrerende uitlatingen jegens vrouwen en de LHBT-gemeenschap.

Maar zijn belofte om de criminele bendes te bestrijden, de wijdverbreide corruptie aan te pakken en de economie grondig te hervormen, worden verwelkomd door een groot deel van de Brazilianen. Uit een recente peiling blijkt dat 65 procent van de ondervraagden vertrouwen heeft in de toekomst, onder president Bolsonaro dus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De ceremonie

Van Royen keek naar de ceremonie, waar lang niet de verwachtte miljoen mensen op af waren gekomen. Toch vierden de vele duizenden aanwezige aanhangers van de nieuwe president een feestje. Van Royen: "Het geheel had een heel hoog bananenrepubliek gehalte. Bolsonaro die snotterend in een open Rolls Royce staat. Een chaos, werkelijk, van steigerende paarden en militairen die redelijk uit de maat rond klepperden in hun operette uniformen."

In haar eigen stad, Rio de Janeiro, was volgens Van Royen niets te merken van festiviteiten rond de inauguratie: "Mensen lagen hun roes van oud en nieuw uit te slapen."

Toespraken

"Mij viel op dat hij de nadruk legde op conservatieve waarden: god en familie", vertelt Koonings over de twee toespraken die Bolsonaro gisteren gaf. Daarin beloofde de kersverse president "te bouwen aan een samenleving zonder discriminatie en verdeeldheid". Volgens Koonings is dat een verhaal "voor de bühne" en stonden de toespraken vooral bol van campagnebeloften. Zijn eerste toespraak hield hij in het congres voor zijn oud-collega's.

Koonings wijst op het belang van die speech omdat Bolsonaro voor het nemen van veel maatregelen meerderheden zal moeten smeden. Zijn eigen partij bezet slechts tien procent van de zetels. "Hij moet allerlei ingewikkelde allianties aangaan. Dus dit was eigenlijk een publiek appel aan het congres om met hem mee te werken."

Volgens Koonings zijn er veel onvoorspelbare elementen in de Braziliaanse parlementaire politiek: "Hij zal een coalitie nodig hebben van minimaal dertien partijen, waarvan er vijf ministers leveren. Acht partijen hebben steun toegezegd, maar zij kunnen die snel weer intrekken. Er zal constante koehandel nodig zijn. Dat gaat onvermijdelijk gepaard met corruptie en met (semi-)illegale betalingen."

Geweld

In 2017 werden in Brazilië bijna 64.000 moorden gepleegd. Moorden die voornamelijk verband houden met drugshandel. Bolsonaro bezweert het geweld van de drugsbendes met geweld te zullen bestrijden. Dat terwijl het leger en de politie in Brazilië al tijden een bloedige strijd voeren. Daarover vertelt Van Royen: "Er worden elk jaar duizenden zwarte mensen in de sloppenwijken doodgeschoten. Brazilië is een van de landen waar de meeste burgerdoden vallen door leger- en politiegeweld. Dat wordt alleen maar erger. De speciale troepen van de militaire politie hebben niet voor niets als wapen een doodshoofd met een mes erin."

Koonings vult aan: "Wat Bolsonaro aankondigt, is om een informele illegale praktijk die er al heel lang is, van een legitiem jasje te voorzien."

Brazilië heeft een nieuwe president

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie