Buitenland
NOSNTR

Israël wist al langer van plannen Hamas: 'Dit gaat ongelooflijk veel vragen oproepen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël wist al langer van plannen Hamas: 'Dit gaat ongelooflijk veel vragen oproepen'

Israël wist al een jaar geleden dat Hamas het land precies zo wilde aanvallen als op 7 oktober is gebeurd. Daarover schreef The New York Times. Er werd alleen geen actie ondernomen, omdat het leger en de veiligheidsdienst het plan veel te ingewikkeld en daarmee te onrealistisch vonden. Ook een oefening van Hamas afgelopen zomer bracht daarin geen verandering.

Video niet beschikbaar

"Dat het zo gedetailleerd was, is toch wel groot nieuws", zegt Bart Wallet, hoogleraar Joodse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, in Nieuws en Co. "Het is wel zo dat we na 7 oktober al wel steeds meer berichten kregen dat de inlichtingendiensten toch wel duidelijk hebben gefaald in het voorzien van deze aanval."

Israël onderschat Hamas

Volgens Wallet is het plan van Hamas door Israël verkeerd geïnterpreteerd. "Wat er in ieder geval in meespeelt is dat Israël structureel Hamas heeft onderschat en voortdurend heeft gedacht dat de organisatie daar niet toe in staat was. Ze hebben deze plannen gekregen, maar ze dachten: Dat is zo ingewikkeld, dat kan Hamas helemaal niet aan."

"Wat we op 7 oktober hebben gezien, is dat Hamas een echt een formidabele tegenstander is van Israël", vervolgt Wallet. "De afgelopen jaren zijn de Israëlische veiligheidsdiensten steeds meer gaan steunen op technologische middelen en steeds minder op het klassieke inlichtingenwerk. Die technologische middelen pakken alles wat er op internet en via telefoonverkeer de wereld over gaat."

Hamas heeft een groot deel van de communicatie op de ouderwetse manier gedaan, aldus Wallet. "Er komt ook naar buiten dat Hamas waarschijnlijk in staat is geweest om de codes te kraken hoe de Israëlische veiligheidsdiensten precies werkten. Dus dit gaat ongelooflijk veel vragen oproepen in Israël."

Problemen op 7 oktober

Op 7 oktober had Israël dan ook problemen. "Eén van de grote problemen was dat er relatief weinig militairen langs de Gazastrook waren. Die waren voor een heel belangrijk deel in de Westbank, omdat het daar met name heel onrustig was. Het andere punt is dat Hamas op 7 oktober al heel snel alle communicatiemiddelen van de Israëli's wisten uit te schakelen."

Dit doet veel met de geloofwaardigheid van het Israëlische leger en de geheime diensten, beschrijft Wallet. "Dit is een enorme blamage en dit doet natuurlijk ook veel met de psychologie van de Israëlische bevolking. Die voelen zich nu niet meer veilig na wat er op 7 oktober is gebeurd. Die veiligheidsdiensten zullen veel uit de kast moeten halen om dat vertrouwen weer terug te winnen."

Israël wist al langer van plannen Hamas: 'Dit gaat ongelooflijk veel vragen oproepen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie