Buitenland
VPRO

Adoptie moet Mexicaanse axolotl redden van de ondergang

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Adoptie moet Mexicaanse axolotl redden van de ondergang

Wie van plan was binnenkort een axolotl te kopen, kan daar binnenkort moeite mee krijgen, want het slijmerige knuffeldiertje uit Mexico is namelijk met uitsterven bedreigd. Mexicaanse ecologen zijn een adoptie campagne gestart voor de redding van de axolotl. Journalist Edwin Koopman vertelt in Bureau Buitenland hoe het precies gaat met de axolotl, en waarom iedereen gebaat is bij diens redding.

Afname van 99,5%

Hij lijkt op een visje maar is in werkelijkheid een wat slijmerig salamandertje: de axolotl. De naam komt uit het Nahuatl, de taal van de Azteken, en dat geldt ook voor zijn leefgebied. Traditioneel leeft hij namelijk in de kanalen van Xochimilco, een precolumbiaans kanalenstelsel ten zuiden van Mexico-Stad. Het beestje is in Mexico populair, vanwege zijn schattige uitstraling en omdat het wordt gezien als iets typisch Mexicaans.

Ondanks de populariteit gaat het niet goed met de axolotl. Ecologen luiden de noodklok omdat de populatie deze eeuw met 99,5% is afgenomen. Bij de laatste telling werden nog maar zo’n duizend exemplaren geteld. Oorzaak is de vervuiling door de alsmaar oprukkende metropool Mexico-Stad, maar ook een dodelijke schimmel en een invasieve forel die al het eten van de Axolotl opeet.

Terug groeiende ledematen

Het uitsterven van de Axolotl zou niet alleen een verlies voor de biodiversiteit, maar ook voor de medische wereld. De salamander heeft namelijk als unieke eigenschap dat zijn ledematen bij verlies opnieuw aangroeien. Volgens wetenschappers kunnen genen van dit dier in de toekomst mogelijk een rol kunnen spelen bij het herstel van huidschade of bepaalde vormen van kanker.

Adoptaxalotl

De Mexicaanse ecologen zijn daarom een reddingsactie gestart onder de titel Adoptaxolotl. Iedereen die wil kan voor minder dan 30 euro een exemplaar adopteren en wordt digitaal op de hoogte gehouden van het wel en wee van dat exemplaar. Het geld van de actie zal worden gebruikt voor onderzoek en herstel van het natuurlijke leefgebied.

Overigens is het diertje daarmee nog niet gered. Vorig jaar leidde een soortgelijke actie 26.000 op, wat volgens de initiatiefnemers veel te weinig is. Minstens zo zorgwekkend zijn de voortdurende bezuinigingen op het gebied van milieu. De regering van Manuel Andrés López Obrador heeft in de afgelopen 5 jaar de uitgaven voor natuur en milieu met 35% gekortwiekt.

Schaakspel Israël en Hamas & De stevige grip van de Taliban - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie