Buitenland
BNNVARA

Hongarije gaat 'lhbti-propaganda' verbieden: 'het gaat om het normaliseren van discriminatie'

foto: ANPfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongarije gaat 'lhbti-propaganda' verbieden: 'het gaat om het normaliseren van discriminatie'

Het Hongaarse parlement stemt over een wetsvoorstel dat lesmateriaal of media-uitingen verbiedt waarin personen van hetzelfde geslacht seks hebben of liefde voor elkaar tonen. Volgens critici zal de wet ertoe bijdragen dat lhbti’ers verder gestigmatiseerd worden, en worden zij zo blootgesteld aan meer uitsluiting en zelfs geweld. In De Nieuws BV noemt Europarlemetariër Thijs Reuten (PvdA) de voorstellen "het normaliseren van discriminatie".

Televisieprogramma's en advertenties, maar ook lesprogramma's op school waarin bijvoorbeeld homoseksuele of trans-personen figureren, worden geweerd onder het mom van de bescherming van kinderen. In Rusland, waar al dergelijke wetgeving bestaat, is sindsdien veel meer sprake van straatgeweld tegen homo's en transgenders. "Het legitimeert geweld tegen mensen die alleen maar zichzelf willen zijn", aldus Reuten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzet

In de Europese Unie wordt wel actie ondernomen tegen landen die de mensenrechten met een korreltje zout nemen, maar volgens Reuten ontbreekt het aan politieke wil om daadwerkelijk op te treden. De Europese Commissie zou veel activistischer moeten zijn, en het zou helder moeten zijn wat er precies gebeurt als je de regels met voeten treedt. Nu liggen sommige lidstaten nog dwars als het op sanctioneren aankomt, dat zou niet mogelijk moeten zijn. "Met rechtsstaat en mensenrechten moet je niet gaan onderhandelen".

Lichtpuntjes zijn er ook, vindt Reuten. Het verzet in landen als Polen en Hongarije neemt toe. Dat zou Brussel dan ook veel meer steun moeten geven. In het Europees Parlement is er volgens de sociaal-democraat in elk geval een overgrote meerderheid die het op dit punt met hem eens is.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie