Buitenland
KRO-NCRV

Suriname als Singapore van het Caribisch gebied

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suriname als Singapore van het Caribisch gebied

Wanneer de officiële uitslag van de Surinaamse parlementsverkiezingen bekend wordt is nog onduidelijk, maar de oppositiepartij van Chan Santokhi stevent af op een grote verkiezingswinst. Jurist met Surinaamse roots Owen Venloo denkt dat er nu écht wat gaat veranderen in het land. "Santokhi gaat van Suriname het Singapore van het Caribisch gebied maken."

Oud-PvdA-politicus Venloo heeft veel vertrouwen in Santokhi, die hij ook adviseert. "Hij heeft ons beloofd dat hij het diaspora-beleid gaat ontwikkelen." Volgens Venloo is het doel welvaart en welzijn voor alle Surinamers, en kan dit bereikt worden door de expertise van Surinamers in de drie grote diaspora (de VS, Nederland en de Antillen) te betrekken bij de opbouw.

"Stel dat je een chirurg of arts zoekt, dan kijk je eerst binnen de diaspora en dan pas in de rest van de wereld." Venloo hoopt dat Suriname zo een welvarende staat wordt, naar voorbeeld van Singapore.

'Goed nieuws voor de toekomst van Suriname'

Dave Ensberg-Kleijkers noemt de uitslag van de verkiezingen "goed nieuws" voor Suriname. De vice-voorzitter van het Johan Ferrier Fonds had rekening gehouden met iedere uitslag. Ook met een monsteroverwinning door de partij van Desi Bouterse, al dan niet op oneerlijke wijze verkregen.

Omdat deze verkiezingen niet alleen over de samenstelling van het nieuwe parlement ging, maar indirect ook over de toekomst van Bouterse, rust Ensberg-Kleijkers pas als op 12 augustus de nieuwe president beëdigd wordt.

Quote

Deze man is tot het laatste moment tot alles in staat.

Ook nu is hij er niet gerust op dat de oud-president niet tóch weer aan de macht komt. "Deze man is tot het laatste moment tot alles in staat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verbinding Nederland

Naast de economische opbouw van het land, hoopt Ensberg-Kleijkers dat in moreel opzicht Suriname weer een land wordt waar de bevolking trots op kan zijn. Suriname is volgens hem de afgelopen jaren steeds meer geïsoleerd geraakt en doet vooral nog zaken met "boevenstaten" als Venezuela, Cuba en Rusland.

Ook denkt hij dat Santokhi de banden met Nederland weer aanhaalt. "Er is heel veel potentie in de verbinding tussen Nederland en Suriname. Ik ga er vanuit dat als hij president wordt, de landen weer herenigd worden als het gaat om culturele en economische samenwerking."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie