Buitenland
WNL

Jaap de Hoop Scheffer: 'Biden moet EU uitnodigen bij gesprekken met Rusland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap de Hoop Scheffer: 'Biden moet EU uitnodigen bij gesprekken met Rusland'

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten komen vandaag bijeen over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Maar Vladimir Poetin neemt de NAVO niet serieus als gesprekspartner en wil alleen spreken met de VS en dat is problematisch.

Dat zei oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer vandaag in Sven op 1. “Ik vind dat Biden de EU daarom aan tafel moet uitnodigen bij zijn gesprekken met Rusland. De Europese Unie heeft een sanctie-gereedschapskist die de NAVO niet heeft.”

De situatie langs de Russisch-Oekraïense grens noemt de oud-secretaris-generaal en oud-minister van Buitenlandse Zaken “erg verontrustend”. “Poetin heeft een aantal eisen op tafel gelegd waarmee hij exclusieve politieke invloed wil krijgen in soevereine landen.” Dat de spanningen direct invloed hebben op de hele EU staat volgens De Hoop Scheffer buiten kijf: “In Den Haag kunnen we denken dat Oekraïne ver weg is, maar de situatie is buitengewoon verontrustend. Poetin is de goelag aan het uitgummen. Hij herschrijft de Russische geschiedenis en is het land aan het veranderen in een dictatuur.”

Nieuw kabinet

Op de dag dat de afzwaaiend ministerraad voor de laatste maal bijeen komt, is de oud NAVO-leider blij met het budget van 3 miljard dat defensie er komende jaren structureel bij krijgt. “Het is een grote stap in de goede richting, maar nog niet genoeg”, aldus De Hoop Scheffer. “Ollongren zal in tegenstelling tot haar voorgangers niet permanent in een lege pan soep hoeven schrapen.”

Ook is de CDA’er blij dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken weer in de handen van zijn partij, het CDA, is. “Wopke Hoekstra is een uitstekende kandidaat. Hij heeft voldoende ervaring in het buitenland en spreekt zijn talen.”

Ster advertentie
Ster advertentie