Buitenland
VPRO

Liefde gaat door de maag: Amerikaanse vrouw al veertig jaar bevriend met Xi Jinping

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liefde gaat door de maag: Amerikaanse vrouw al veertig jaar bevriend met Xi Jinping

Wat heeft een 85-jarige vrouw uit Amerika te maken met de Chinese president Xi Jinping? Sinds een ontmoeting tussen de twee is een bijzondere vriendschap ontstaan, die inmiddels al bijna veertig jaar duurt. Hoe dat zo is gekomen, vertelt Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland.

Potluck

"In 1985 leidde de Amerikaanse Sarah Lande een programma dat zusterbanden met buitenlandse gemeentes onderhield", vertelt Van Houwelingen. "Xi Jinping kwam als provinciaal bestuurder naar Iowa om te leren hoe ze daar mais telen. Sarah Lande ontving de Chinese delegatie bij haar thuis voor een potluck, een etentje waarbij iedereen een gerecht meeneemt." Of Xi Jinping ook iets meenam? "Dat weten we niet, maar in ieder geval at hij een gebraden varken en de groene bonenschotel van mevrouw Lande."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rondje op de trekker

Sindsdien zijn ze dus al bijna veertig jaar vrienden. Xi Jinping komt zelden in de Verenigde Staten, maar dat houdt de twee niet tegen. "Kort nadat Xi Jinping in 2012 president werd, is hij nog bij Sarah Lande op bezoek geweest bij haar thuis. Zij ging dat jaar ook met een delegatie uit Iowa in China op bezoek. En Chinese staatsmedia melden het inmiddels wanneer Xi Jinping zijn 'oude vriendin' een brief schrijft." Iowa is zelfs een bestemming geworden voor Chinese toeristen, zegt Van Houwelingen. "Er komen nog steeds mensen kijken naar de boerderij waar Xi een rondje op een trekker heeft gereden."

Luister de hele uitzending van Bureau Buitenland hier: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie