Buitenland
NOS

Trump voorgeleid, zegt in rechtbank onschuldig te zijn

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump voorgeleid, zegt in rechtbank onschuldig te zijn

Oud-president Trump heeft gezegd niet schuldig te zijn aan de vier aanklachten waarvoor hij gisteren in Washington D.C. werd voorgeleid, zoals verwacht. Amerika-correspondent Rudy Bouma vertelt hoe het er gisteren in de rechtbank in Washington D.C. aan toe ging.

Trump voorgeleid, zegt in rechtbank onschuldig te zijn

Andere behandeling

"Trump krijgt een andere behandeling dan andere verdachten. Hij hoeft geen mugshot te maken en er is geen borgtocht vastgesteld. Hij kreeg deze keer wel de waarschuwing van de rechter dat hij tot de rechtszaak echt begint geen strafbare feiten meer begaat en geen getuigen beïnvloedt", begint Bouma. "Volgens prominente democraten, zoals leiders in het congres, is dit de meest serieuze zaak met de meest verregaande conclusies, een zaak waar de vaart in wordt gezet. Dat is ook het doel van Jack Smith, de openbare aanklager. Hij wil echt een snelle rechtsgang."

Vervolg

"Zijn verdediging heeft aangegeven de tijd nodig te hebben om alle stukken te bekijken." Die zitting is op 28 augustus. "De volgende zitting is in Washington, bij een rechter benoemd door Obama die eerder al tientallen bestormers van het Capitool heeft berecht en hen vaak strenge straffen gaf."

En de kansen die Trump heeft op presidentschap? "Trump is na die eerdere twee zaken alleen maar populairder geworden onder zijn achterban. Hij staat op 57% in de peilingen voor de republikeinse voorverkiezingen. Dat kan omdat driekwart van de republikeinen vindt dat Donald Trump niks verkeerd heeft gedaan in de aanloop naar 6 januari 2021. Een nieuwe peiling geeft wel aan dat als hij wordt veroordeeld een deel van de republikeinen wel degelijk afhaakt. Als hij echt de gevangenis ingaat dan gaat meer dan de helft van de republikeinen niet meer op hem stemmen."

Trump blijft ondertussen campagne voeren. In zijn kansen op presidentschap staat hij gelijk aan Joe Biden. "Dat kan volgend jaar opnieuw een spannende race worden", eindigt Bouman.

item rudy

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie