Buitenland

Transgender in Pakistan: 'Ik leef elke dag met angst'

foto: Wilma van der Matenfoto: Wilma van der Maten
  1. Nieuwschevron right
  2. Transgender in Pakistan: 'Ik leef elke dag met angst'

[KRO-NCRV] "Mijn neef betaalde iemand 200 dollar om mij te laten vermoorden", zegt Inaya. Ze wacht in het azc in Hoogeveen op een beslissing over haar asielverzoek. Nederland erkent dat verzoek in principe niet, omdat Inaya officieel gezien geen gevaar loopt in haar thuisland. Volgens de Pakistaanse wet heeft ze alle rechten; transgenders worden er officieel erkend als derde geslacht. Maar in de praktijk zijn transgenders hun leven niet zeker.

Het verhaal van Inaya was voor correspondent Wilma van der Maten aanleiding om de leefsituatie voor transgenders in Pakistan onder de loep te nemen. Ze bezocht een opvanghuis voor transgenders in de Pakistaanse stad Peshawar. "Zolang de cultuur en de religie transseksuelen niet respecteren, blijven ze niet meer dan loslopend wild.'' In het afgelopen jaar zijn 51 transvrouwen vermoord, waarvan 38 van de gevallen uit eerwraak is gebeurd. Een transvrouw die Wilma daar spreekt vertelt dat ze nauwelijks nog haar huis durft te verlaten: "Ik leef met angst elke dag."

Rechten maar geen rechtvaardigheid

Op papier is Pakistan op dit gebied aardig vooruitstrevend. Transgenders worden officieel als derde geslacht erkend, en hebben dezelfde burgerrechten als mannen en vrouwen. Daarnaast zijn er mensenrechtenclubs op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Maar toch zijn ze - vooral in het conservatieve noorden - hun leven niet zeker. Omdat zij hun familie te schande zouden maken, worden zelfs huurmoordenaars ingezet.

Op steun van de politie hoeven transgenders ook niet te rekenen. Zij zijn net zo goed onderdeel van de cultuur, constateert Wilma van der Maten. Ze sprak met een transvrouw die werd neergestoken toen zij een man seks weigerde. Bij de aangifte zei de politie: ''Het is beter dat je ouders je doodmaken. Nu kom je elke keer weer bij ons klagen. Als je dood bent zijn we van je af.''

Derde geslacht in je paspoort is een gevaar

Onlangs ging in Islamabad een groep transseksuelen de straat op. Dit deden ze voor transgender Alicia. Zij was een paar dagen daarvoor door een klant neergeschoten met 6 kogels. Alicia bereikte levend het ziekenhuis, en had nog in leven kunnen zijn. Maar omdat de artsen niet wisten of het een man of vrouw was lieten ze haar maar op de gang liggen. Alicia is uiteindelijk doodgebloed aan haar verwondingen.

Ster advertentie
Ster advertentie